Actualitate

Klaus Iohannis, după acuzaţiile cancelarului austriac: „Prin România nu va exista un flux migratoriu necontrolat”

Publicat: 23 nov. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Klaus Iohannis după acuzaţiile cancelarului austriac Prin România nu va exista un flux migratoriu necontrolat
Președintele Klaus Iohannis a respins acuzațiile cancelarului austriac care explică posibila opoziție a țării sale pentru aderarea României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri, în Letonia, acuzațiile cancelarului austriac care explică posibila opoziție a țării sale pentru aderarea României la Schengen prin prisma faptului că 75.000 de migranți ar fi traversat ilegal România, Bulgaria și Ungaria.

„România e pregătită de 11 ani să devină parte a spaţiului Schengen, acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani când experţii au făcut verificări aprofundate. Oare după 11 ani România mai este pregătită? S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări, care s-a făcut săptămâna trecută, la care au participat experţi din CE. Raportul este şi de această dată foarte pozitiv, îndeplinim toate cerinţele pentru a fi parte a Schengen.

Între timp au mai apărut politicieni, probleme pe are putem să le înţeleg, cu migraţia, însă chiar dacă le înţelegem, trebuie să clarificăm şi noi nişte lucruri. România nu a fost, nu este şi nu va fi o ţară care permite migraţia necontrolată. Am auzit şi eu ca partea austriacă a venit cu nişte date care după părerea nostra trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu va exista un flux migratoriu necontrolat, noi ştim de unde vin migranţii şi pe unde trec şi aceste lucruri vor fi explicate şi pârtii austriace.
Cert este că nu prin România şi nu din România vin aceşti migranţi. Ruta balcanica este problematica, ştim acest lucru, dar România nu este parte din ruta balcanică de migrație ilegală.
Nu dorim să se vorbească despre noi fără noi”, a reacționat, miercuri, Klaus Iohannis.

De ce este Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen

După anunțul ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, că este împotriva primirii Bulgariei, Croației și României în Spațiul Schengen, din cauza numărului mare de migranți care ajung în centrul Europei fără a fi controlați la frontierele externe ale UE, șeful guvernului de la Viena a venit și a nuanțat declarațiile.

Cancelarul Nehammer a nuanțat declarațiile ministrului de interne, lăudând Croația pentru felul în care gestionează granița externă a UE și precizând că decizia de primire în Schengen se ia individual pentru fiecare țară în parte, nu în bloc.

„Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicoo problemă aici. Țările vor fi votate individual. Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări că România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a declarat Karl Nehammer, potrivit publicației Kleine Zeitung, care arată că veto-ul este îndreptat împotriva României și Bulgariei.

Comentarii
Adauga un comentariu