National

Klaus Iohannis face declarații de presă după întâlnirea cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru- Live Video

Publicat: 27 oct. 2020
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă după ședința de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

„Situația se agravează, din păcate, constant. Numai în ultima zi, am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Lupta cu virusul se desfășoară pe două fronturi: în prevenție, dar și în spitale. De aceea, am vrut o discuție aplicată cu experți recunoscuți pe terapie intensivă și ministrul Sănătății, care mi-au prezentat analize. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității ATI de la începutul pandemiei.

În tot acest timp, ministerul Sănătății a achiziționat echipamente necesare secțiilor, astfel că, la acest moment, avem 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toți pacienții, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate. La acestea, se adaugă 5 unități de terapie intensivă mobilă. În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu. În perioada aprilie 2020, creșterea de ventilatoare a fost de 73% și se adaugă 15% până în decembrie. Capacitatea s-a dublat pe ventilatoare. Planul strategic pe perioada următoare prevede alte îmbunătățiri.

Aici am solicitat foarte concret date despre București. Aici, vom avea în 7 spitale o extensie a capcității de terapie intensivă. Pot să vă spun că în următoarele maximum 10 zile vom avea 123 de paturi de terapie intensivă suplimentare. Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare, bine puse la punct, pentru a asigura condițiile în secțiile ATI pentru îngrijirea pacienților care ajung acolo în stare gravă. Astfel, accesarea fondurilor europene va duce încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei. Numai la ventilatoare, creșterea din aprilie a.c. până în aprilie anul viitor va fi o creștere de 146%. Este uimitor. În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziționa întreaga gamă de echipamente pentru unitățile sanitare

Accesarea acestor fonduri va avea un impact foarte important, cifrele fiind calculate cu precizie de specialiști. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de ATI, 662 de paturi de acest fel de înaltă performanță au fost deja avizate. Pentru a stopa, însă, răspândirea virusului, este nevoie și de implicarea cetățenilor. Oricâte măsuri vor lua autoritățile, nu va fi suficient fără acțiunile tuturor. Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate.”, a declarat Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu