Actualitate

Klaus Iohannis, fata în faţă cu propria persoană. Simulacru de dezbatere în rol de candidat la Cotroceni – Video

Publicat: 19 nov. 2019

După ce a refuzat o confruntare directă cu Viorica Dancila, preşedintele Klaus Iohannis şi-a organizat o întâlnire cu jurnalişti şi analişti unde să fie singur. Iohannis a refuzat insistent să participe la o dezbatere cu contracandidatul sau la Palatul Cotroceni, aşa cum se face în orice ţară democratică. A preferat să adune jurnalişti aleşi pe sprânceană, care au fost instruiţi înainte în legătură cu întrebările. Iohannis nu îşi doreşte să fie deranjat şi astfel a decis să facă un simulacru de întâlnire electorală în care să fie sigur pentru a nu fi deranjat de vreo întrebare incomoda a Vioricai Dancila sau a jurnaliştilor.

„Am venit în această poziţie acum cinci ani şi am spus atunci că vreau să fiu preşedintele care vrea să facă altfel de politica – să generez soluţii, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionali.

Iohannis continua spunând că a întâlnit, însă, un PSD extrem de ostil.

„M-am opus, în limitele legii, tuturor încercărilor lor de a destabiliza şi acapara ţară.

Am reuşit să mă opun PSD-ului suficient de mult pentru a menţine România pe traiectoria europeană şi a valorilor transatlantice. Am reuşit să salvez imaginea României, prin politica externă pe care am făcut-o. Am reuşit să contracarez efectele toxice în exterior ale unei guvernări PSD-iste centrate pe acapararea statului”.

Timp de 30 de ani, PSD a inhibat dezvoltarea României, şi cred că acum, după 30 de ani de tranziţie, lucrurile trebuie să se schimbe fundamental, mai spune preşedintele ţării, spunând că PSD trebuie „înlăturat din decizia statului, în mod democratic, prin VOT”.

Iohannis se bazează pe votul din 24 noiembrie, pe alegătorii liberali, dar şi celor din USR-PLUS. „Încă din 2017 am luptat împreună pentru păstrarea statului de drept; suntem de aceeaşi parte a baricadei. Se adresează şi electoratului PMP, care a vorbit în campanie despre educaţie – „suntem de aceeaşi parte a baricadei”.

Se adresează şi electoratului PMP, care a vorbit în campanie despre educaţie – „suntem de aceeaşi parte a baricadei”.

„Noi nu tăiem pensii sau salarii, din contră, o să avem grijă să crească”, mai spune, în introducere, Iohannis.

„În final, mă adresez tinerilor, în mod special. Marea majoritate a spectatorilor acum sunt studenţi. Mulţi au mers la vot şi au votat. Le mulţumesc, fiindcă s-au dus şi au votat. Celor care n-au votat le spun că VOTUL ESTE VITAL! Dacă doriţi să participaţi la construcţia viitorului României, mergeţi pe 24 noiembrie la urne”, spune Iohannis.

Întrebările presei

1. Ce garanţii le daţi d-voastra că dacă veţi fi ales preşedintele, romanii o vor duce mai bine? Sunt deja instituţii financiare care vorbesc de posibilitatea unei noi crize, inclusiv în România, şi Guvernul Orban ne spune că sunt găuri în buget. În acest context, ce garanţii le oferiţi?

Iohannis – Dacă voi fi ales, atunci mă voi implica total pentru ROmânia normală. Este mai mult decât un slogan, este o dorinţă pe care o au foarte mulţi romani. Ce înseamnă însă acest „normal”? Prosperitate, creştere economică, locuri de muncă bine plătite, şcoli sigure, înseamnă ca cetăţeanul este în centrul sistemului şi statul deserveşte cetăţeanul! Înseamnă că PACIENTUL este în centrul sistemului de sănătate. Pot să garantez romanilor că mă voi implica cu tot ce pot şi ştiu, cu toată funcţia, pentru a lucra împreună cu Guvernul în sensul îmbunatăţirii performantei economice a ţării.

Acum suntem într-o situaţie economică care trebuie tratată cu foarte mare atenţie, şi acest lucru îl vom face.

Politica economică a guvernului eşuat, care a plecat, a fost una axată pe consum, una care a pus un accent extrem de mare, prea mare, pe consum. Şi în acest fel s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesănătoasă la o serie de parametri. Însă aceste lucruri pot fi corectate şi, împreună cu guvernul liberal, mă voi implica să facem aceste corecţii necesare şi a creşte într-o zonă de creştere sustenabila, sănătoasă, care să garanteze romanilor un trai mai bun.

2. Moise Guran: Ultimii trei ani ai primului mandat au stat, fără îndoială, sub semnul luptei cu guvernele PSD pentru apărarea justiţiei şi a Statului de Drept. Legile Justiţiei au trecut până la urmă, imaginea României este cea din MCV care ne arată distrugerile; aţi sacrificat cumva justiţia pe altarul interesului electoral, prin amânarea referendumului?

Răspuns – Se vede destul de bine că nu. Da, am amânat referendumul, până în momentul în care am considerat ca o convocare a sa produce efecte maximale – şi cred că a produs. Demersul meu a fost destul de bine descris de d-voastra, dar a fost una pe care aş completa-o.

Pe lângă că am alungat elefanţii din şedinţa de guvern, am făcut şi alte lucruri prevăzute în Constituţie – am retrimis legile în Parlament, le-am trimis la Curtea Constituţională, am solicitat punct de vedere Comisiei de la Veneţia şi i-am rugat, în ultimele zile, pe colegele şi colegii mei din departamentele de specialitate, să facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei, introduse de PSD.

Sigur, nu sunt perfecte, sunt în vigoare, la un moment dat au trebuit promulgate pentru că mi s-au terminat pârghiile constituţionale, dar o să am grijă ca Guvernul să corecteze ce a mai rămas de reparat din ele după Parlamentare.

3. De ce aţi luat decizia să o demiteţi pe Kovesi prin purtător de cuvânt?

Aşa mi s-a părut mai potrivit la momentul respectiv.

4. TVR – Aveţi o prezenţă bună în online, stabilind chiar un record de popularitate pe Facebook. Sunteţi conştient şi eventual îngrijorat, că o parte din mediul acesta vă este mai degrabă ostil pentru că aţi refuzat dezbaterile din turul I?

Iohannis – într-o campanie electorală întotdeauna există opinii pro şi contra. De aici şi dinamica campaniei. Eu mi-am pus în practică strategia gândită, şi aceasta este, în continuare, în desfăşurare. Da, am urmărit impactul pe Facebook, şi în esenţă pot spune că dacă tragem linie numărul urmăritorilor este în creştere – înseamnă că, net, lucrurile au fost bine înţelese şi mă bucura acest lucru.

Sper că prin apariţiile mele şi luările de cuvânt, precum cea din această seară, să conving electoratul să iasă la vot. EROUL alegerilor nu este candidatul, ci alegătorul, cu ştampila de vot în mână. Îi invit pe toţi să devină campioni la turul 2, mergând la vot.

5. Cum veţi reuşi să grăbiţi ritmul reformelor şi la ce reforme vă gândiţi, mai exact?

O adevărată reforma instituţională se poate face modernizând Constituţia. Acest lucru este momentan imposibil, cu configuraţia actuală din Parlament. Sper că după alegeri să avem una în care, realmente, să începem să discutăm despre aceste lucruri. Până atunci însă, printr-o majoritate în Parlament (şi am văzut că şi acum, contrar tuturor aşteptărilor, s-au găsit majorităţi – moţiunea de cenzură, instalarea Guvernului Orban) se pot repara lucruri – legile justiţiei, procedurile de numire a procurorilor şefi peste marile parchete. La fel, şi problema numirii primarilor printr-un singur tur sau două, tot în Parlament vom discuta, şi chiar aştept de la noul Guvern să fie foarte proactiv, să lămurim problemele care se pot rezolva în actuala configuraţie.

Cred că se pot rezolva alegeri parlamentare anticipate! Ştiu că PNL îşi doreşte, precum şi alte formaţiuni. Vom vedea, sigur după prezidenţiale şi după ce se termină discuţiile pe bugetul de anul viitor, dacă putem concretiza aceste discuţii. Oricum ar fi, multe lucruri pot fi rezolvate până atunci, şi multe discuţii pot fi începute, că atunci când avem o nouă majoritate în Parlament, să înceapă să lucreze şi să le pună în practică.

6. În cazul legii recursului compensatoriu, de ce aţi promulgat-o fără niciun fel de obiecţie?

Este o situaţie mai specială cu această lege. Aceasta a ajuns la Curtea Constituţională, a fost verificată şi a fost găsită constituţionala. Însă CC a făcut un lucru care, în alte situaţii nu le-a făcut, exprimându-se inclusiv pe oportunitate. Este o abordare neuzuala, pentru a mă exprima elegant, care practic făcea caduca retrimiterea în Parlament. Dacă CC s-a exprimat şi pe constituţionalitate, dar şi pe oportunitate, Parlamentul practic nu mai avea marjă de manevră. Este explicaţia pentru care, după discuţii aprofundate şi tehnice, am ajuns la concluzia că, chiar dacă nu ne convine situaţia, altă soluţie nu este, drept pentru care am promulgat legea.

Însă şi aceasta trebuie reluată, întoarsă şi corectata – cu majoritatea de atunci acest lucru nu a fost posibil. Am lăsat avertismente nenumărate în întreaga zonă pe legi pe justiţie, şi cred că avertismentele mele au fost înţelese de romani.

7. Explicaţi-ne decizia de a acorda şi a treia şansă PSD-ului.

Explicaţia este destul de simplă – trebuie să ne amintim cum a arătat arhitectură şi aritmetica parlamentară la acel moment. PSD nu a dispus de majoritate, ci de o LARGĂ majoritate la vremea respectivă. PSD a fost sprijinit activ, uneori chiar cu entuziasm, şi de ALDE şi de UDMR, controlând practic 60% din Parlament. Or dacă o coaliţie controlează atât, şi propune un candidat în poziţia de Premier, atunci, în spiritul Constituţiei, această persoană ar fi desemnată de Preşedinte.

8. ICCJ, Curtea Constituţională, CSM şi Inspecţia Judiciară au scris despre abuzuri săvârşite de anumiţi magistraţi. De ce atât de puţine sancţionări din partea d-voastra? De ce nu ieşiţi mai des, în calitate de om de stat, să apăraţi drepturile şi libertăţile fundamentale?

Aţi atins o chestiune sensibilă – este vorba, evident, de independenţa justiţiei. Sigur, aş fi putut merge în CSM, să impun un anumit punct de vedere, să fac presiuni publice, dar eu cred, chiar cred în independenţa justiţiei şi în nevoia acestui lucru şi m-am abţinut de la aceste lucruri. Dacă au existat abateri de orice fel, atunci aceste chestiuni trebuie lămurite acolo unde spune Constituţia, fără preşedintele României. Faptul că eu am dreptul să merg acolo şi să iau parte, nu înseamnă că am drept de vot; am spus tuturor politicienilor să nu se atingă de independenţă justiţie. Sunt un FAN al independenţei justiţiei!

9. Ce opinii aveţi despre chestiuni care vizează siguranţa naţională, pe domeniile energiei şi telecomunicaţiilor?

Locul nostru, al României, este în spaţiul valoric euroatlantic. Acolo aparţinem noi. Punct. Trebuie însă să observăm că există, evident, şi alte state cu care putem avea interese comerciale, economice. Răspunsul e simplu – cu China putem să avem schimb comercial, economic, dar nu ne considerăm parte din spaţiul de valori promovat de ei. Nu avem obligaţii venite din istorie, faţă de ei. Noi avem obligaţia de a pune în practică dorinţa romanilor de a fi parte din valorile din lumea Euroatlantică, şi acolo trebuie să ţintim. Aşadar nu cred că putem să ignorăm anumite semnale, nu trebuie să mergem prea departe în zona colaborării cu state din Asia, de exemplu.

Vom analiza cu foarte mare atenţie, în CSAT, împreună cu noul Guvern, şi se vor lua deciziile de rigoare pentru a fi garantată securitatea naţională.

I-am spus şi lui Trump că da, ne dorim să fim parteneri de încredere cu SUA, inclusiv pe zonele economice.

10. Guvernul Dancila a promovat o iniţiativă care schimbă liniile externe ale României – timp de un an a insistat să mute Ambasada României la Israel. În Guvern a fost votat un memorandum în SECRET. Ştiţi cine a iniţiat acest memorandum, rămas secret, şi care putea să aibă efecte majore negative pentru România?

Este gândirea obscură tipic PSD-ista. S-a trezit regimul Dragnea-Dancila să încerce să se profileze în politica externă, unde nu aveau ce cauta în discuţiile pe Ambasade. Premierul nu poate muta ambasade, iar eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar. În consecite pot să clasific aceste demersuri drept un diletantism în politica externă, iar acel memorandum secret au fost folosite în comunicare publică pentru a da impresia unei anumite legitimităţi.loading...

Comentarii
  • Gauleiterul si-a tras ranjind o ge-n-i-a-l-a si in-te-re-sa-n-t-a (doar pentru neuronul lui singuratic) dezbatere(!?) cu propria-i persoana de tradator si vanzator de tara, arogant, incompetent, carpa bruxeleza si hot de case. Exact pe gustul idiotilor si spalatilor pe creier care vor vota neconditionat (chiar daca ranjitul s-ar urina in capul lor) acest sinistru personaj si care vor intra si ei in randul tradatorilor si vanzatorilor de tara. Heil!

Adauga un comentariu