Actualitate

Maia Sandu și Klaus Iohannis decid ce se întâmplă în Republica Moldova: „Sângele apă nu se face. Simțim sprijinul României” – LIVE VIDEO, TEXT

Publicat: 23 feb. 2023
_____ Vizualizări 13 Comentarii
Maia Sandu și Klaus Iohannis decid ce se întâmplă în Republica Moldova Sângele apă nu se face. Simțim sprijinul României - LIVE VIDEO TEXT
Maia Sandu primită de președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, o primește la Palatul Cotroceni pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Această întâlnire are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei din Ucraina și la scurt timp după ce Sandu a asistat la discursul susținut de Joe Biden la Castelul Regal din Varșovia, la invitația liderului de la Casa Albă.

„România rămâne vigilentă la acţiunile Rusiei, mai ales acum la un an de război. Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări.

România va continua să asigure în mod ferm respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În aceste vremuri tot mai complicate este necesar să rămânem uniţi”, a spus Klaus Iohannis.

Maia Sandu a multumit Romaniei pentru spijinul acordat Republicii Moldova.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, simţim sprijinul puternic al României pentru pacea şi bunăstarea spiritului nostru european. Astăzi avem atât de multe proiecte comune care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată şi ne ajută să avansăm pe calea europeană. Parteneriatul nostru strategic înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multe domenii.

Mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru. Legătura tot mai strânsă dintre Bucureşti şi Chişinău are un impact tot mai strâns pentru cetățenii noştri.

Simțim sprijinul României. Știm că sângele apă nu se face! Azi avem atât de multe proiecte comune. Îi sunt recunoscătoare Guvernului, președintelui României pentru proiectele comune: libertate și pace.

Din păcate bucuria acestei apropieri e umbrită de război. Rusia a invadat o țară vecină cu noi. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului și ajutorului țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova suntem protejaţi de scutul eroilor europeni. Războiul aduce moarte şi distrugere. Toată lumea este afectată puternic. În timpul iernii a trebuit să facem faţă şantajul energetic al Rusiei, apoi au vrut să instaureze la Chişinău un guvern servibil intereselor lor.

În acesta perioada complicată România ne este alături sincer şi dezinteresat. în timp ce unii ne şantajează, alţii ne îmbrăţişează.

Iarna aceasta am folosit gazoductul Iasi-Chișinău. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Anul trecut România a iniţiat împreună cu Germania şi Franta platforma de sprijin pentru Moldova. Cele 3 ediţii au întrunit zeci de țări care ne-au promis sprijin de dezvoltare şi ne-au oferit sprijin imediat.

În 2022 ţara noastră a obţinut statutul de ţară candidată la UE. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susţinătoare neobosită a parcursului european.

La începutul războiului, Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem pregatiți. Suntem mai rezistenţi şi mai puternici.

Am vorbit şi de cooperarea noastră pentru 2023, pentru consolidarea securităţii statului. România rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti. Vrem să atragem mai multe investiţii româneşti în Moldova. Vom continua implementaea proiectelor comune de infrastructură şi nimeni nu va putea șantaja cetăţenii noştri cu oprirea gazului.

În domeniul educaţional, vom promova parteneriatele academice dintre ţările noastre. Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural. Vom continua cooperarea în domeniul împăduririi locale.

Mulţumim că ne ajutaţi să fim mai puternici şi să aducem Moldova în rândul ţărilor europene, alături de România”, a spus președintele Maia Sandu.

Comentarii
Adauga un comentariu