Actualitate

Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri în contextul exploziei de îmbolnaviri. Ce li se pregătește românilor

Publicat: 05 nov. 2020
Klaus Iohannis arată cu mâna
Preşedintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a participat joi seară, de la ora 19:00, la ședința de Guvern, la finalul unei zile în care s-a înregistrat un nou record negativ în România privind numărul de cazuri noi COVID, mai exact 9.714.

Sunt de făcut o serie de anunțuri legate de gestionarea pandemiei pe care urmează să le auziți la începutul ședinței de Guvern. A existat o colaborare permanentă între Guvern și Palatul Cotroceni și nu este decât o continuare a acestui parteneriat, nu este nimic anormal.

Iar prezența președintelui la ședința de Guvern face pare din atribuțiile lui constituționale și e foarte bine că va face acest lucru”, a spus Tănase Stamule, consilier al premierului Ludovic Orban.

Update: Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație la începutul ședinței de Guvern.

Suntem îngrijorați. Am avut azi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Trebuie să fim realiști. Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară.

Vrem să controlăm extinderea pandemiei, dar în același timp ne dorim să continuăm activitatea economică. Campania electorală se va desfășura în condiții foarte stricte. Democrația nu poate fi pusă în paranteză, alegerile trebuie să aibă loc chiar și în aceste condiții”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 5 noiembrie a.c., ora 19:00, la ședința de Guvern. Este pentru a doua oară când Iohannis se duce în ședința executivului condus de Ludovic Orban, după cea de la învestitură.

În şedinţă ar urma să fie discutate ultimele propuneri al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pentru plata contribuţiei voluntare a României în cadrul răspunsului mondial la pandemia de coronavirus pentru identificarea unui vaccin împotriva COVID-19, precum şi Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021 – 2025.

Potrivit unui comunicat, Executivul are pe agendă un memorandum privind acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare Societăţii Comerciale ”Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM ” SA, în vederea restabilirii viabilităţii companiei pe termen lung, precum şi o informare privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Ce se află pe ordinea de zi

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului figurează două proiecte de ordonanţă, una referitoare la modificarea Ordonanţei 4/2019 privind reorganizarea sistemului naţional de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine şi monitorizarea, controlul şi raportarea preţurilor de piaţă ale carcaselor şi ale animalelor vii, iar alta de modificare a legii privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan şi a legii privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Printre proiectele de hotărâri de guvern care urmează să fie discutate la şedinţă se numără: aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Extinderea infrastructurii portului Calafat (km 795) şi sistematizarea dispozitivului feroviar al portului – etapa I”, aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului electroenergetic naţional şi realizarea stocurilor de siguranţă de combustibili şi volum de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Totodată, Guvernul mai aprobă şi proiectele de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Compania Naţională a Uraniului SA, normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecţie internaţională sau un drept de şedere în România şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene.

Executivul mai are în vedere şi proiectul de hotărâre prin care se transmite dreptul de administrare pentru o parte din imobilul Ministerului Afacerilor Interne – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” între unităţi subordonate ale MAI în vederea construirii unui spital de urgenţă, care să asigure cerinţele de calitate a actului medical.

Comentarii
  • Sunt sate care nu au cazuri Covid. Acolo de ce sa treaca scoala in on-line? Cati din copiii de la sat au laptop acasa? Nu le pasa. Capete seci. Nu la scoala se imbolnaveste copilul, ci in autobuzele aglomerate, in drum spre scoala.
    Stiau inca din primavara ca sunt prea putine autobuze si ca oamenii stau ca sardelele, unul langa celalalt. Si nu au facut nimic. In loc sa cumpere autobuze, se vaicaresc ca oamenii nu respecta distanta, de parca ar putea, dar nu vor. E exact invers. Oamenii vor sa respecte distanta, dar nu au cum.

  • Iohahanis,Turcan,Orban,Grinda,Anisie,Lift,bucatarese,ciocli,ospatari cu dreapta, etc, non-valorile peneleilor.Daca ii aduni pe toti fac Zero.

Adauga un comentariu