Actualitate

Klaus Iohannis, preşedintele României, despre restricţiile de sărbători: „Voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile” – VIDEO

Publicat: 16 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis preşedintele României despre restricţiile de sărbători Voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile - VIDEO
Klaus Iohannis a transmis detalii referitoare la sărbătorile de iarnă

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a transmis astăzi, 15 decembrie 2021, faptul că nu doreşte exagerarea cu implementarea măsurilor de restricţionare în ceea ce priveşte traficul de mărfuri şi economia europeană.

„Astăzi începe Consiliul European de iarnă. Avem multe teme pe ordinea de zi, dar acum, înainte să intru la Consiliul care începe peste câteva minute, vreau să mă refer la trei teme care, cu siguranță, sunt de mare interes pentru noi.

Prima temă – pandemia de COVID-19. Vom avea o discuție aplicată. Este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului, numită Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și, foarte important, vom discuta despre cum vom obține un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este, între timp, foarte clar pentru toată lumea, și am discutat și ieri cu alți lideri, doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii.

Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie cum obținem acest vaccin nou și cum va fi achiziționat și împărțit între statele membre.

De asemenea, tot în legătură cu pandemia, voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare, în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană și sper să ajungem la concluzii pozitive în acest sens”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre incidentul în care este implicată Diana Șoșoacă

Președintele României a fost interpelat de jurnaliști ce opinie are despre incidentul în care este implicată senatoarea de Iași, Diana Șoșoacă.

„Este un incident absolut regretabil și trebuie să fim foarte clari: sechestrarea de persoane se sancționează conform legii și în România! Pe de altă parte, nu vreau să mă antepronunț. Absolut toate autoritățile competente să verifice ce s-a întâmplat și cum s-a intervenit, trebuie să își facă datoria cu vârf și îndesat, cum se spune, după care, cu siguranță, voi aștepta concluziile de rigoare. Este posibil să fi fost greșeli în abordare, dar nu pot eu să mă exprim asupra acestor chestiuni. Cert este: solicit această verificare la sânge, pentru a nu avea încă o dată un astfel de incident, care este absolut regretabil și, ca să fiu sincer, până acum ar fi fost inimaginabil”, a mai spus șeful de la Cotroceni.

Președintele României a vorbit despre prețurile enorme la gaz și energie electrică

Klaus Iohannis a menționat că prețurile la gaz și energie electrică sunt enorme, însă în România au fost luate deja măsuri. Președintele vorbește despre măsurile de compensare.

„A doua temă, care pentru noi este foarte importantă, se referă la energie. Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul, despre prețul mare în general la energie și despre ce se poate face, fiindcă aceste prețuri există în fapt. Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, și așa mai departe, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit și trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste prețuri mari, în condițiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piața pentru a vedea cum putem să îmbunătățim condițiile concurențiale, în așa fel încât să existe o concurență reală și să existe, evident, o protecție a consumatorului în acest sens.

În același context, voi reitera foarte clar nevoia a acelui act delegat, cum se numește, care stabilește că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție, dacă ne îndreptăm spre o economie verde. Pentru noi acestea două sunt vitale și aceste lucruri trebuie subliniate foarte clar”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu