National

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderul Camerei Reprezentanților din cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderul Camerei Reprezentanților din cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderul Camerei Reprezentanților din cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, la Washington, D.C., cu președintele Camerei Reprezentanților din cadrul Congresului SUA, Mike Johnson, anunță Administrația Prezidențială.

„Președintele Klaus Iohannis a salutat adoptarea de către Congresul SUA a pachetului de asistență pentru Ucraina, care se adaugă sprijinului oferit de UE și de statele europene și care va avea o contribuție consistentă la prezervarea ordinii internaționale bazată pe reguli.

Președintele României a subliniat, de asemenea, angajamentul autorităților române de a consolida Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv în domeniul securității energetice. În particular, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul României de a juca un rol mai important în asigurarea securității energetice la nivel regional.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a trecut în revistă evoluțiile recente din relația bilaterală, cu accent pe cooperarea în domeniul securității, evocând rolul țării noastre de furnizor de securitate”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Iohannis a accentuat situația complexă de securitate din regiunea Mării Negre, cu relevanță transatlantică, și a salutat interesul manifestat de Congresul SUA pentru aceasta.

Klaus Iohannis a primit „Oscarul Washingtonului”

Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu Distinguished International Leadership Award, în cei 24 de ani de la înfiinţarea Consiliului Atlantic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consiliul Atlantic din SUA a decis să acorde acest premiu preşedintelui României „ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”, arată aceeaşi sursă.

Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Award se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden Jr. (2011) – actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008).

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale. Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care au contribuit la consolidarea relaţiei transatlantice în toate dimensiunile sale – politică, economică, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită de lucru la Washington. Marţi, şeful statului român a fost primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden.

Comentarii
  • Nu- l ucide nimeni in nemernica sa ne scape de dictatorul comunist iohanis? Da Doamne sa-l ucida sa scapam de criminalul iohanis

Adauga un comentariu