NATO este în căutarea unui nou șef care să-l succeadă pe norvegianul Jens Stoltenberg, care își termină mandatul în septembrie 2022. Deși multe voci își doresc ca noul secretar general să fie o femeie, Klaus Iohannis este în cărți pentru preluarea funcției, conform Politico.
Dezavantajul lui Klaus Iohannis este că unele voci din NATO susțin alegerea lui drept o potențială provocare la adresa Kremlinului.
Totuși, conform Politico, varianta ca România să aibă primul secretar general NATO nu este exclusă.
Acest lucru se datorează faptului că România, în timpul lui Iohannis, a fost dată drept exemplu printre aliați, în urma deciziei repetate de a acorda 2% din PIB către forțele armate.
Un alt avantaj al președintelui României este că aliații își doresc la conducere pe cineva care a servit ca șef de stat sau de guvern, anterior potențialei preluări a funcției.
Mulți diplomați își doresc o femeie în fotoliul de secretar general
Speculațiile din Bruxelles și din alte capitale aliate sunt deja dezlănțuite, unii oficiali, diplomați și analiști spunând că după 72 de ani a sosit momentul ca alianța să își numească prima femeie în funcția de top.
Alții spun că, având în vedere confruntarea continuă cu Rusia, alegerea unui est-european ar trimite un semnal important Moscovei.
Puneți laolaltă cele două imperative și trei nume trec rapid în topul potențialilor candidați: foștii președinți Kolinda Grabar-Kitarović din Croația și Dalia Grybauskaitė din Lituania; și actualul președinte eston, Kersti Kaljulaid.
Grabar-Kitarović, care a fost prima femeie președintă a Croației în perioada 2015-2020, are avantajul că a lucrat deja la sediul NATO, ca secretar general adjunct pentru diplomația publică din 2011 până în 2014.
Detractorii spun că Grabar-Kitarović, care și-a construit cariera politică drept conservatoare de centru-dreapta, s-a apropiat prea mult de extrema dreaptă, în timpul alegerilor pierdute din 2019.
Preferința pentru un fost lider național a dus la speculații recente despre fostul prim-ministru al Regatului Unit, Theresa May, ca potențial candidat.
Un influent fost ambasador la NATO a declarat că există o așteptare generală că Marea Britanie va face un puternic impuls pentru postul de secretar general ca o modalitate de a demonstra influența sa continuă în Europa după Brexit.
Dar diplomații au subliniat că, mult mai importantă decât naționalitatea, este competența, cu o primă specială acordată abilităților de conducere, management și comunicare.
Acest lucru ar putea-o exclude în continuare pe May, ale cărei abilități de gestionare și comunicare în timpul procesului Brexit au fost larg contestate.