Actualitate

Klaus Iohannis va susține o conferință la Palatul Cotroceni- Live Video, Update

Publicat: 19 oct. 2020
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține luni, 19 octombrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Intrarea Capitalei în scenariul roșu aduce impunerea mai multor restricții pentru următoarele 14 zile.

Update: Conferința de presă a început.

„Am participat la summitul inițiativei celor trei mări, care va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea proiectului BRUA, faza 1. Am subliniat importanța deosebită a liniei de cale ferată care leagă Constanța de Gdansk și proiectul Via Carpatică. Aceste proiecte au nevoie de finanțare substanțială.

Pe lângă Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei mări vor trebui folosite fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA. Vreau să mă refer și la situația epidemiologică. Din nefericire, ca în întreaga Europă, ne confruntăm cu creșterea cazurilor de Covid. București este în scenariul roșu, alte județe sunt foarte aproape.
Odată depășit acest prag e evidentă necesitatea de noi măsuri restrictive. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu. Autoritățile locale au responsabilitatea de a le implmenta.

E de neînțeles că deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.

Presiunea spitale și secții ATI a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum decisiv. Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea și viața noastră. În primăvară, am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Reporter: Ar trebui ca și în București să se impună rămânerea oamenilor în case sau închiderea restaurantelor?

Klaus Iohannis: Situația impune măsuri suplimentare în București. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare dar acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare

Reporter: Ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare? Marcel Ciolacu anunța că dorește ca partidele să fie chemate la consultări la Cotroceni

Klaus Iohannis: Alegerile au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie.

Reporter: Președintele Parlamentului European avertiza că bugetul european este blocat acum. Când ar urma să primim primii bani europeni?

Klaus Iohannis: Aceste chestiuni au fost discutate, în prezent negocierile merg un pic mai greu, i-m încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții, ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în anul 2021 vom intra pe noul buget și vom putea folosi acești bani europeni.

Reporter: Ar trebui demis prefectul Capitalei?

Klaus Iohannis: Lucrurile nu pot continua așa, oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie luați în serios și să primească informațiile în timp util ca să se poată pregăti. Faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile aduce cu sine și obligația de a informa în timp util populația despre ce este posibil să se întâmple

Reporter: Mai suportați ce se întâmplă în învățământ?

Klaus Iohannis: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, și evident și școlile. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că e cazul să exagerăm însă cu aceste evaluări că totul este haotic, în majoritatea școlilor lucrurile sunt bine planificate

Reporter: Am putea apela la sprijin european având în vedere deficitul de medici și asistente?

Klaus Iohannis: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte foarte bine.

Știre inițială:

Rata de infectare cu coronavirus a depăşit duminică 3 la mia de locuitori, ajungând, mai exact, la 3.02. Capitala are, duminică, cea mai mare incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, respectiv de 3,02, potrivit raportării transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

În aceste condiții, bucureștenii vor trebui să poarte masca de protecție în spațiile publice închise sau deschise, indiferent de gradul de aglomerare.

Se închid restaurantele

Intarrea în scenariul roșu presupune închiderea restaurantelor, sălilor de jocuri, cafenelelor, cinematografelor, dar și a teatrelor. Până acum, când rata de incidență în București a fost de peste 1,5 la mia de locuitori, actorii puteau urca pe scenă în fața unei săli pe jumătate plină.

„După 3 la mie, se suspendă activitatea în teatre, cinematografe, instituții de cultură, care organizează spectacole în spații închise. De asemenea, se suspendă activitatea în restaurante și cafenele care funcționează în spații închise”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Adauga un comentariu