Klaus Iohannis vorbește despre criza energetică din România și spune că sunt unele companii au făcut profituri uriași în această situație, iar Guvernul a îndreptat acest lucru. Președintele face referire la taxa de solidaritate pe care marile companii din energie o vor avea.
Statul este complice pentru această criză energetică, pentru că nu a luat măsuri ferme pentru a preveni jocurile de pe bursă energiei din România. Țara are printre cele mai mari prețuri din UE în condiţiile în care gazele naturale din Marea Neagră ne asigură aproape în totalitate independența.
Klaus Iohannis, despre criza energetică din România
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre criza energetică din România spunând că situația actuală nu a fost generată intern ci a fost generată de Rusia care a pornit războiul din Ucraina. În opinia președintelui, Guvernul actual a luat cele mai bune măsuri pentru cetățeni și a găsit modalități de ameliorare a situației actuale
” S-a ţinut cont, toate ordonanţele s-au dat prioritar pentru protejarea oamenilor de creşterea preţurilor. Ultima ordonanţa a creat o oarecare rumoare în piaţă, dar protejează cetăţenii romani. În acelaşi timp e gândită pentru a crea un echilibru, trebuie să recunoaştem că unii au făcut profituri uriaşe în criza energetică. Şi atunci discuţia mea următoare cu premierul şi ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. ”
Președintele a subliniat că prima grijă a statului român trebuie să se îndrepte către cetățeni, către consumatorii casnici care sunt cei mai afectați de situația curentă. Klaus Iohannis a subliniat faptul că ministrul Energiei și premierul i-au dat asigurări că sunt rezerve de gaze naturale care oferă posibilitatea de a trece peste iarnă.
Taxă de solidaritate pentru profitul firmelor
Taxa de solidaritate aplicată companiilor care înregistrează un profit anormal a fost adoptată de către Guvernul Ciucă. Măsura a stârnit reacții negative în mediul privat. Ministrul Energiei ne arăta faptul că măsura este menită pentru a susține compensarea facturilor. În termeni concreți, statul român ia bani de la firme pentru a da, prin compensarea facturilor, altor firme. Mihai Tudose susţinea că măsura a fost luată de coaliție:
„Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Nu i-am văzut cu găletușa de curent în mână. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețul la consumatorul final. 0.68 la consumatorul casnic și un leu pentru consumatorul economic. Aș spune că aceste lucruri au fost decise în coaliție”, a spus Tudose.
Cu toate minusurile pe care ministrul Energiei le are, Klaus Iohannis pare să îl aprecieze neaducând vorba despre lipsa de eficiență de la ministerul pe care PNL-istul îl conduce. Vă aducem aminte faptul că moțiunea împotriva acestuia a fost respinsă prin votul majorității asigurat de PNL, PSD și UDMR. Așadar, Klaus Iohannis vorbește despre criza energetică din România în termeni foarte relaxați. Vom vedea la iarnă dacă oamenii vor putea să-și plătească facturile care se anunță a fi uriașe.
Care criza ? Decapitati intermediari din vanzarea energiei si sa rezolvat !
Conform legislației, complicii nu-și primesc pedeapsa? Sau, firește, cu suspendare.