Razboi în Ucraina

Kremlinul neagă că liderul Chinei a refuzat invitația omologului său rus

Publicat: 05 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Kremlinul neagă că liderul Chinei a refuzat invitația omologului său rus
Presa din Japonia a relatat că invitația președintelui Putin ar fi fost refuzată

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a negat astăzi, 5 iulie, informațiile conform cărora liderul hinez, Xi Jinping, a refuzat invitația omologului său rus de a vizita Rusia, notează agenția de presă rusă, TASS.

„Acest lucru este complet neadevărat”, a spus Peskov, care a adăugat că toate vizitele prezidențiale reciproce vor fi efectuate după ce partea chineză va începe să ridice gradual restricțiile Covid.

„Problema este că anumite restricții anti-Covid rămân în vigoare în China, este absolut normal și de înțeles”, a precizat Peskov. „Există o invitație validă pentru Putin de a vizita China și pentru Xi Jinping de a vizita Rusia. Toate vizitele vor fi efectuate, având în vedere relaxarea acestor restricții”.

Presa din Japonia a relatat că invitația președintelui Putin ar fi fost refuzată

În urmă cu puțin timp, presa din Japonia a relatat că președintele Xi Jinping a refuzat invitația omologului său rus de a vizita Rusia, din cauza pandemiei. Potrivit informațiilor, o invitație de a vizita Rusia a fost lansată în timpul discuțiilor dintre cei doi lideri pe 15 iunie.

Xi Jinping a părăsit China continentală pentru prima dată de la începutul pandemiei săptămâna trecută și a participat la a 25-a aniversare a zilei în care fosta colonie britanică s-a întors sub controlul Beijingului.

Vladimir Putin a vizitat săptămâna trecută două foste republici sovietice din Asia Centrală, Tadjikistan şi în Turkmenistan. A fost prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de la momentul în care a ordonat invazia în Ucraina.

Președintele Chinei condamnă „lărgirea alianţelor militare”

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a criticat în urmă cu două săptămâni „lărgirea alianţelor militare”, într-un discurs rostit înainte de începerea forumului economic virtual BRICS care se ţine miercuri la Beijing, potrivit media de stat, citate de France Presse.

Grup influent de economii emergente, BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) reprezintă peste 40% din populaţia lumii şi aproape un sfert din PIB-ul planetei. Trei dintre membrii săi – China, India şi Africa de Sud – s-au abţinut de la votul unei rezoluţii a ONU ce condamna invazia Ucrainei de către Rusia. Beijingul şi New Delhi au legături militare strânse cu Moscova şi cumpără cantităţi tot mai mari de petrol de la aceasta.

„Omenirea a cunoscut ravagiile a două războaie mondiale şi ceaţa întunecată a confruntării Războiului Rece”, a declarat Xi Jinping, potrivit agenţiei de presă Xinhua.

„Această istorie dureroasă arată că confruntarea dintre blocurile hegemonice (…) nu va aduce pace şi securitate, ci doar război şi conflicte”, a insistat el, subliniind că „criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru lume”.

„Încrederea oarbă într-o poziţie de forţă, lărgirea alianţelor militare şi căutarea propriei securităţi în detrimentul securităţii altor ţări duce inevitabil la un impas al securităţii”, a subliniat el, într-o aparentă referire la NATO şi Statele Unite.

Adauga un comentariu