Prima pagină » Titlurile zilei » La 86 de ani, această pacientă a dat dovadă de un curaj ieșit din comun! A ales ca după o operație dificilă să i se facă și o reconstrucție mamară. Dr. Vlad Pieptu: „Aceste intervenții sunt complet gratuite” – FOTO

La 86 de ani, această pacientă a dat dovadă de un curaj ieșit din comun! A ales ca după o operație dificilă să i se facă și o reconstrucție mamară. Dr. Vlad Pieptu: „Aceste intervenții sunt complet gratuite” – FOTO

23 mai 2023, 02:00, 6 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Reconstrucția mamară reprezintă o intervenție chirurgicală prin care se încearcă recuperarea formei și dimensiunii sânului care a fost afectat după ce s-a îndepărtat tumora. Reconstrucția de sân se poate face la orice vârstă, iar de acest aspect a ținut cont și o pacientă de 86 de ani care a ales ca în același timp cu mastectomia să i se facă și reconstrucția mamară

De la începutul anului 2023 până la sfârșitul lunii aprilie, în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași s-au efectuat intervenții de reconstrucție a sânilor la 20 de paciente. La acestea se mai pot adăuga și procedurile oncoplastice (ce presupun rearanjarea țesutului mamar la excizia unei formațiuni tumorale ce nu necesită mastectomie) și operațiile care fac parte din reconstrucția de sân, precum simetrizarea celuilalt sân, transferul de grăsime pentru remodelarea defectelor de contur, croirea noului complex areola-mamelon.

IRO Iasi

De la începutul anului 2023 până la sfârșitul lunii aprilie, în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, s-au efectuat intervenții de reconstrucție a sânilor la 20 de paciente

Reconstrucția cu țesuturi proprii este cea mai bună soluție pentru pacientele care au trecut prin mastectomie

Vlad Pieptu, medic specialist chirurgie plastică, cicrochirurgie reconstructivă și estetică, a explicat că în cadrul Institutului de Oncologie Iași se utilizează toate tehnicile existente de reconstrucție a sânului, acestea fiind adaptate cerințelor și nevoilor pacientelor. Cea mai bună soluție pentru pacientele care trec printr-o mastectomie este reconstruirea sânului cu ajutorul pielii și a grăsimii de pe abdomen. Sânul obținut astfel are un aspect natural și armonios.

„În principiu, orice pacientă diagnosticată cu tumoră mamară sau mutație genetică BRCA poate beneficia în mod complet gratuit de reconstrucție de sân cu expander/implant, țesuturi proprii sau o combinație între aceste tehnici. În momentul de față, se consideră că cea mai bună soluție ar fi reconstrucția cu țesuturi proprii (piele și grăsime) de pe abdomen, deoarece pacienta își recapătă un sân cu structura și consistența normală și, în același timp, scapă de excesul de țesut de sub buric, ca la o abdominoplastie.

Deși este o operație mult mai complexă, cu o durată mult mai mare decât reconstrucția cu implant, calitatea țesutului reconstruit, avantajul faptului că se remodelează zona donatoare și că rezultatul durează tot restul vieții, spre deosebire de implanturile siliconice care vor necesita, eventual, înlocuire la câte 15-20 de ani. Aceste avantaje fac din acest tip de reconstrucție standardul de aur în reconstrucția mamară”, a explicat dr. Vlad Pieptu.

o imagine cu o interventie realizata de dr. Vlad Pieptu

Reconstrucția de sân se poate face la orice vârstă

Dr. Vlad Pieptu: „Au fost cazuri care au necesitat reconstrucția ambilor sâni”

o imagine din cadrul unei interventii realizate de dr. Vlad Pieptu

Cea mai bună soluție pentru pacientele care trec printr-o mastectomie este însă reconstruirea sânului cu ajutorul pielii și a grăsimii de abdomen

În România, pacientele pot beneficia de reconstrucția ambilor sâni prin sistemul public de asigurare. Procedura se poate realiza în aceleași timp cu mastectomia, dar și mai târziu, chiar dacă pacienta a făcut chimioterapie sau radioterapie.

„În momentul de față este foarte frecvent ca procesul de reconstrucție să înceapă concomitent cu planificarea mastectomiei. Deseori se poate realiza reconstrucția imediată, în același timp cu mastectomia, în funcție de stadializarea tumorii și planul de tratament ce îl va urma pacienta. Dar reconstrucția mamară se poate face și la câțiva ani distanță de la mastectomie, chiar dacă pacienta a avut chimioterapie sau radioterapie.

Radioterapia sau chimioterapia nu prezintă o contraindicație absolută pentru reconstrucție, însă fiecare caz trebuie discutat și plănuit separat, în funcție de dorințele pacientei, planul terapeutic pe care îl va urma și resursele de țesut pe care le are. Au fost cazuri care au necesitat reconstrucția ambilor sâni, unele implicând afectarea tumorală a ambilor sâni, altele mutația genelor BRCA. Aceste intervenții sunt complet gratuite”, a declarat dr. Vlad Pieptu.

Care sunt motivele care le fac pe paciente să nu-și dorească reconstrucția de sân

o imagine cu o femeie care a trecut printr-o mastectomie

Reconstrucția de sân se poate realiza în aceleași timp cu mastectomia, dar și la ceva timp distanță, chiar dacă pacienta a făcut chimioterapie sau radioterapie

Adesea, după operația de mastectomie, femeile, în loc să se bucure că au învins cancerul, sunt nevoie să se obișnuiască cu noul lor corp care este mutilat. Soluția pentru aceste paciente este reconstrucția de sân. Deși reconstrucția mamară, după mastectomie, este complet gratuită, sunt și paciente care refuză această intervenție.

„Cea mai în vârstă pacientă care a avut reconstrucție mamară (în același timp cu mastectomia) are 86 de ani. Sunt paciente care refuză de la bun început ideea unor alte intervenții chirurgicale pe lângă mastectomie, însă cele mai multe paciente nu ajung să considere cu adevărat necesară o reconstrucție mamară din lipsă de informare, temerea nejustificată că o reconstrucție ar putea reactiva tumora, ideea că a avea un implant mamar este o alegere estetică, deci nu poate fi gratuită”, a declarat dr. Vlad Pieptu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *