Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost organizatorul principal al evenimentului EuroInvent 2025 – Ediția a XVIII-a. În cadrul acestui eveniment dedicat creativității și inovării din Europa de Sud-Est, au participat și elevi de la liceul privat din Iași, Paradis International College.
Mai mulți elevi au lucrat la 8 proiecte, în cadrul EuroInvent
Un grup de aproximativ 50-70 de elevi de la Paradis International College au realizat pentru EuroInvent 2025 un număr de 8 proiecte inovative. Doi elevi ai liceului, de la clasa a IX-a, au realizat un proiect legat de ploaie acidă, astfel încât să identifice cum aceasta a afectat, de-a lungul anilor, diferite monumente.
„Este un proiect cu ploaie acidă. Noi am luat niște plăci de alamă, să punem niște acid sulfuric pe ele, și am făcut diverse desene, avem și reacțiile chimice. Ploaia acidă se formează când ploaia este poluată de diferite gaze de la fabrici. Statuia Libertății, în 1986, când a fost dăruită Statelor Unite, era de culoarea cuprului și a devenit verde din cauza ploii acide. Ploaia poate fi dusă de vânt la câteva mii de kilometri distanță, chiar între țări. Am luat niște bucăți din alamă din 60-70% zinc și restul, cupru, și după aia am pus acid sulfuric. Am lucrat eu, cu un coleg”, a spus elevul Matei Mironescu.
David Grigore, un elev în vârstă de 15 ani, a lucrat timp de două luni ca să construiască o imprimantă 3D doar din piese LEGO.
„Este proiectul meu, o imprimantă de mozaicuri LEGO, este un proiect compus aproape total din piese LEGO. Unitatea de stocare are șase culori – roșu, galben, verde, albastru, negru, alb – și pe fiecare culoare poată să țină 30 de piese. Placa este și ea mobilă, pe axa x. Avem cititorul, care citește fiecare piesă de pe fiecare rând, și capul, care plasează piesele, care este și el mobil. Este cumva o reprezentare a cum funcționează imprimantele 3D din viața reală, pentru că piesele LEGO au și capacitatea de a se prinde una pe cealaltă. Inițial, am făcut placa principală, am continuat să adaug cititorul și, în final, capul cu unitatea de stocare. Mi-a luat în jur de 2 luni să o fac, nu am lucrat constant la ea. În total, la aceste proiecte, au lucrat cam 50-70 de elevi, în grupuri de până la 15 persoane”, a spus David Grigore, elev.
La EuroInvent, prof. univ. dr. Ioan Țenu a obținut Grand Prize 2025, aducând o reușită de excepție pentru comunitatea academică a USV Iași.
Două eleve au realizat un instrument muzical din materiale pe care le-au reciclat
De la Paradis International College, două eleve au avut ideea de a realiza un instrument muzical prin reciclarea țevilor de PVC, care au fost folosite în renovarea școlii lor. Pentru acest proiect au lucrat aproximativ o zi, și au reușit să cânte diverse melodii prin intermediul instrumentului.
„Totul a pornit de la conceptul de upcycling, în care reutilizezi obiectele în alte scopuri. Acest proiect a fost făcut din șuruburi, țevi PVC cu diametrele de 70 și 100 mm, lemn, o pereche de papuci de casă și spray acrilic. Atunci când lovim țevile PVC, se produce o undă care face ca moleculele din aer să vibreze, și această vibrație face ca țevile să producă sunete diferite. Am vrut să reutilizăm țevile pe care nu le mai foloseam. Este prima oară când participăm la EuroInvent”, a spus Sofia Râșca, elevă la colegiul menționat.
O mașină de formula 1 a fost construită de un elev, alături de un profesor coordonator, dar și un robot de concursuri, care funcționează în mai multe moduri.
„Avem un experiment realizat de colegii mei, legat de ploaia acidă și efectele ei, dar și modul prin care a fost creată artă din asta. Au dat ca exemplu Statuia Libertății, care și-a schimbat culoarea din cupru în albastru, din cauza ploii acide create de poluare. Alți colegi au realizat o mașină de formula 1, alături de profesorul de Inginerie. Mai este un circuit cu steaguri, unde, dacă pui stiloul pe locul corect pe hartă și pe steag, face un sunet. Avem și o imprimantă 3D, făcută doar din LEGO, cu un circuit foarte complex. Avem și un robot de concursuri, și funcționează în mai multe moduri”, a spus eleva Aida Andon.
La EuroInvent 2025, care a avut loc la Palatul Culturii din Iași, o echipă de elevi de la liceul privat Paradis International College au lucrat intens pentru a crea 8 proiecte inovative, chiar și din materiale reciclate.