Eveniment-Social

La Iași, a fost finalizată o investiție istorică, de peste zece milioane de lei!

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Iași a fost finalizată o investiție istorică de peste zece milioane de lei
Astăzi, 29 aprilie 2024, BCU Iași și Asociația Ready to Open Intercultural Spaces îi invită la Palatul Fundației Universitare „Regele Ferdinand I” pe toți cei interesați să afle cum a decurs implementarea proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”

În orașul Iași, a fost finalizată o nouă investiție istorică, de peste zece milioane de lei. Astăzi, luni, 29 aprilie 2024, BCU Iași și Asociația Ready to Open Intercultural Spaces îi invită la Palatul Fundației Universitare „Regele Ferdinand I” pe toți cei interesați să afle cum a decurs implementarea proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”

La Iași a fost finalizată o nouă investiție istorică, de peste zece milioane de lei. Concret, luni, 29 aprilie 2024, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași și Asociația Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) îi invită la Palatul Fundației Universitare „Regele Ferdinand I” pe toți cei interesați să afle cum a decurs implementarea proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finanțat în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Programul Ro-Cultura, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

În Iași, a fost finalizată o investiție istorică, în valoare de zece milioane de lei

Timp de doi ani, mai precis în perioada 1 aprilie 2022 – 30 aprilie 2024, procesul de modernizare instituțională a celei mai mari biblioteci din regiunea Moldovei a presupus realizarea unui set complex de lucrări și de activități menite să catalizeze dinamica publică a instituției în beneficiul a zeci de mii de vizitatori și de utilizatori. Cele mai importante lucrări de restaurare a clădirii monument istoric, categoria B, unul dintre edificiile culturale emblematice ale României, au constat în refacerea acoperișului, consolidarea fundației prin lucrări de hidroizolație, securizarea depozitelor de carte din subsolul clădirii prin instalarea unor instalații de desfumare mecanică, renovarea aulei concomitent cu montarea unor sisteme moderne de reglare a luminozității și de climatizare.

S-au creat condițiile necesare dotării bibliotecii cu echipamente moderne

Proiectul a creat condițiile necesare dotării bibliotecii cu echipamente moderne. Printre acestea pot fi menționate un sistem de supraveghere video, care va spori siguranța personalului, vizitatorilor și utilizatorilor, un sistem de înregistrare a vizitelor, necesar tururilor ghidate, un sistem de autoîmprumut la domiciliu (remote locker), o instalație de ultimă generație de videoproiecție și videomapping, atât pentru interior, cât și pentru exterior, un sistem performant de sonorizare și câteva computere performante. De asemenea, a fost modernizat portalul www.bcu-iasi.ro și s-au creat condițiile pentru a îmbunătăți semnificativ infrastructura informatizată a instituției.

Nu în ultimul rând, proiectul finanțat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Ministerul Educației, a îmbunătățit considerabil oferta de servicii furnizate de BCU Iași: tururi ghidate, cu o frecvență care a crescut până la 6.000 de vizitatori/an, expoziții de carte, in situ și online, urmărite cu interes de aproape 5.000 de beneficiari/an, evenimente de formare profesională (ateliere și conferințe), tutoriale destinate utilizatorilor ș.a.

Valoarea totală a proiectului este de 10.347.288,40 lei, echivalentul a 2.091.248,49 euro. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural constituit de monumentul istoric Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, în vederea stimulării dezvoltării economice și sociale locale și regionale. Rezultatul direct al proiectului îl reprezintă restaurarea BCU „Mihai Eminescu” Iași, iar rezultatele indirecte privesc îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și accesului la cultură. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe rocultura.bcu-iasi.ro. Având în vedere toate acestea, la Iași, a fost finalizată o investiție istorică, de peste zece milioane de lei.

Adauga un comentariu