Eveniment-Social

La Iași este programat un târg național cu tema „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață”

Publicat: 26 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Iași este programat un târg național cu tema Cămașa tradițională  meșteșug și mod de viață
În zilele de 27 și 28 august 2022, pe Esplanada Palas Iași, va avea loc prima ediție a Târgului național ”Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”. Scopul manifestării îl constituie aducerea în prim-plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești (atât cea femeiască, precum și cea bărbătească)

În zilele de 27 și 28 august 2022, pe Esplanada Palas Iași, va avea loc prima ediție a Târgului național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață”. Scopul manifestării îl constituie aducerea în prim-plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești (atât femeiască, precum și bărbătească) din diferite zone ale țării, prin prezența și implicarea meșterilor populari recunoscuți în domeniu

În zilele de 27 și 28 august 2022, pe Esplanada Palas Iași, va avea loc prima ediție a Târgului național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață”. Scopul manifestării îl constituie aducerea în prim-plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești (atât femeiască, precum și bărbătească) din diferite zone ale țării, prin prezența și implicarea meșterilor populari recunoscuți în domeniu.

La Iași este programat un târg național cu tema „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață”

Târgul își propune să aducă în atenția publicului ieșean și nu numai detaliile specifice cămășii țărănești autentice, contribuind, astfel, la delimitarea de kitsch-ul promovat sub denumirea de „ie tradițională”. Evenimentul va reprezenta o ocazie pentru admiratorii portului tradițional de a-și achiziționa produse autentice și, implicit, de a-i încuraja pe meșterii țărani care duc mai departe acest dificil meșteșug. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Iaşi (CJI), prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi (CJCPCT), în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi. La ediţia din acest an, vor fi prezenţi meşteri din județele Iași, Botoşani, Brăila, Buzău, Neamț, Suceava, Vaslui, din localitățile Colibași, Zîrnești și Chișinău – Republica Moldova, precum și din Odesa – Ucraina.

Discuții ale specialiștilor cu meșterii populari referitoare la specificul și calitatea exponatelor

Pe durata desfășurării târgului se vor organiza ateliere de creație interactive, coordonate de meșteri, la care invitați speciali vor fi copii din comunele Deleni și Scânteia, dar și copii ucraineni, refugiați în Iași.

„Îi așteptăm pe toți copiii și adulții interesați de acest frumos domeniu al culturii tradiționale să participe la atelierele de creație organizate în cadrul târgului. Ediţia a I a Târgului naţional «Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață» se va desfăşura după următorul program: sâmbătă, 27 august, 10:00-22:00 – prezentarea și desfacerea produselor, discuții ale specialiștilor cu meșterii populari referitoare la specificul și calitatea exponatelor, la raportul dintre tradiție și inovație, ateliere de creație interactive; duminică, 28 august, 10:00-20:00 – prezentarea și desfacerea produselor, ateliere de creație interactive, urmând, la 21:00, închiderea târgului”, au arătat organizatorii.

Adauga un comentariu