Local

La Iași s-a testat eficacitatea plasmei hiperimune pe zeci de pacienți cu COVID-19! Nici după 7 luni de zile medicii nu au observat vreun beneficiu al acestui tratament! Mulți bolnavi au murit la scurt timp după

Publicat: 12 oct. 2020
După 7 luni de teste, medicii din Iași spun că plasma hiperimună nu este eficientă în tratarea pacienților cu COVID-19 în stare critică, iar mulți bolnavi au murit la scurt timp după ce li s-a administrat acest tratament
Aparat de plasmafereză, montat la CRTS Iași

Concluzia medicilor ieșeni după 7 luni de testări intense este că plasma hiperimună nu salvează viața pacienților cu COVID-19. Mai mult decât atât, nu s-a observat nicio modificare a pacienților din Terapie Intensivă după ce au primit acest tratament. Mulți bolnavi au murit la scurt timp după ce li s-a administrat plasma

De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași, 59 de persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă hiperimună. Numărul de donatori a început să crească după ce primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că donatorii vor fi remunerați cu 500 de lei. Deși numărul de donatori de plasmă a crescut și dozele de plasmă recoltate au putut fi administrate câtorva zeci de bolnavi de COVID-19 din Terapie Intensivă, medicii nu au putut observa niciun miracol. Practic, studiile medicilor din Terapie Intensivă pe acești bolnavi arată că plasma hiperimună nu are niciun rezultat.

Dr. Florin Roșu: „Și studiile făcute de medicii din străinătate arată că nu există o eficacitate a acestui tip de tratament”

După 7 luni de zile de testări intense ale plasmei hiperimune pe pacienții cu coronavirus din Terapie Intensivă din Iași, medicii au constatat că acest tratament nu dă roade. Mai mult decât atât, mulți pacienți au murit la scurt timp după ce li s-a administrat plasma, semn că starea lor nu a fost îmbunătățită deloc.

„Nu am văzut modificări privind starea pacienților cu COVID-19 internați în Terapie Intensivă după administrarea plasmei hiperimune. De altfel, studiile făcute de medicii din străinătate arată că nu există o eficacitate a acestui tip de tratament. Din punct de vedere științific, plasma hiperimună ar trebui să funcționeze, și asta pentru că, practic, pacienților li se administrează un titru de anticorpi care să le ajute organismul să lupte cu boala. Din păcate însă, la niciun pacient nu se observă îmbunătățiri ale stării de sănătate. Noi vom continua, conform protocolului, să administrăm plasmă hiperimună pacienților în stare critică, internați la Terapie Intensivă”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii de la Terapie Intensivă au văzut pacienți care și-au revenit după ce au primit plasmă hiperimună, dar nu pot spune că externarea lor se datorează acestui tratament

La scurt timp după ce a fost administrată plasma hiperimună unor pacienți cu COVID-19 în stare critică, unii au murit, iar alții au putut fi externați. Chiar și în cazul celor care au fost externați, medicii spun că plasma nu a funcționat.

„Am avut pacienți cărora starea de sănătate li s-a îmbunătățit după ce le-am administrat plasmă hiperimună și au fost externați. Cu toate acestea, nu putem lega îmbunătățirea stării lor de sănătate de administrarea acestui tratament. Analizele făcute de noi nu reflectă că plasma ar fi contribuit în vreun fel la stabilizarea stării pacienților. Această concluzie, că plasma hiperimună nu este eficientă în tratarea pacienților cu COVID-19 în stare critică, nu este doar a noastră, a medicilor de la Iași. Sunt studii, făcute de cercetători din străinătate pe pacieți străini, care au ajuns la aceeași concluzie”, mai spune medicul ieșean.

Donatorii de plasmă hiperimună din Iași au primit sute de mii de lei de la Primăria Municipiului

Aparatul de plasmafereză a fost montat în ziua de 9 aprilie 2020, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași. La început, medicii aproape că au implorat pacienții vindecați de COVID-19 să vină să doneze plasmă hiperimună. Se prezentau la donare câte 2-3 o dată la câteva săptămâni. Numărul de donatori a început să crească după ce primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că va oferi 500 de lei persoanelor care vor dona plasmă hiperimună. Zeci de ieșeni s-au îngrămădit la Direcția de Asistență Socială din Iași să-și ridice banii după ce au donat. În zadar autoritățile au crescut numărul de donatori de plasmă hiperimună prin oferirea unei recompense, și asta pentru că acest tratament nu și-a dovedit eficiența în tratarea pacienților cu COVID-19 nici după 7 luni de testări intense.

Comentarii
Adauga un comentariu