Local

La Mănăstirea Hadâmbu din Iași aseară a avut loc Privegherea în cinstea Maicii Domnului

Publicat: 15 aug. 2020
Priveghere în cinstea Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu

La Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost oficiată în seara zilei de vineri, 14 august 2020, slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Adormirii Maicii Domnului. Împreună cu arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, s-au rugat preoţi de la mai multe parohii din judeţul Iaşi. Un moment cu totul aparte a fost reprezentat de sosirea unui grup de peste o sută de pelerini din Parohia Frunziş-Mironeasa şi din Parohia Mironeasa-Centru, care au parcurs în jur de zece kilometri în pelerinaj la pas până la Mănăstirea Hadâmbu. Jertfa tinerilor şi a enoriaşilor a fost apreciată la finalul Vecerniei de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă.

A urmat procesiunea de scoatere a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica-monument a aşezării monahale. Câteva sute de pelerini au luat parte la acest moment emoţionant. Cu acest prilej, s-a înconjurat edificiul şi s-au rostit ectenii, aşa cum este rânduiala. După ce icoana Maicii Domnului a fost aşezată în baldachinul din incinta aşezării monahale, părintele Vasile Ţarcă, misionar de caritate în cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni – Grajduri, judeţul Iaşi, a ţinut un cuvânt de învăţătură.

La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit pelerinilor care au venit să o cinstească pe Maica Domnului la Mănăstirea Hadâmbu.

Cu emoţie şi cu bucurie, pelerinii din comuna Mironeasa dar şi cei veniţi din mai multe părţi ale ţării s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română. Tradiții de Sfânta Mărie Mare în 2020

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română, astăzi, 15 august 2020. Creștinii- ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una din cele mai mari și importante sărbători religioase din perioada verii. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri în țară, ziua fiind cunoscută drept Sfânta Mărie Mare

Astăzi,15 august 2020, este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, ziua în care Fecioara Maria a trecut la Domnul. Sărbătoarea este cinstită de Biserica Ortodoxă Română, având o însemnătate aparte pentru credincioși. Sărbătoarea este considerată a fi una din cele mai importante evenimente religioase de peste an. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri în țară, ziua fiind cunoscută drept Sfânta Mărie Mare chiar și în 2020. Cu trei zile înaintea Adormirii Maicii Domnului, Iisus Hristos l-a trimis tot pe arhanghelul Gavriil, ca și de Buna Vestire, să o anunțe pe Sfânta Maria că urmează să părăsească această lume, pentru a ajunge la Mântuitorul. Deși în Sfânta Scriptură nu este amintită în niciun fel moartea Maicii Domnului, cântările de la Vecernia și Utrenia sărbătorii arată importanța acestui praznic.

Sărbătoare în calendarul creștin. Însemnătatea zilei de Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului are o însemnătate aparte pentru credincioși și pentru că marchează hotarul dintre vară și toamnă. De altfel, această perioadă a anului marchează sfârșitul unui post de două săptămâni impus de Biserica Ortodoxă Română și intrarea într-o nouă etapă. După ce a fost înmormântată în grădina Ghetsimani, Apostolii au stat la mormântul ei timp de trei zile. Venit să se închine Maicii Domnului, Apostolul Toma a găsit în mormânt doar giulgiul, dovadă că Fecioara a trecut la Ceruri. Biserica a cinstit această zi cu cruce roșie trecută în calendarul ortodox.

Adauga un comentariu