Actualitate

La Opera şi Teatrul Naţional se va putea intra fără mască. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „Vor avea acces doar persoanele vaccinate”

Publicat: 27 apr. 2021
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, la birou
Ministrul Culturii şi Cultelor, Bogdan Gheorghiu, a transmis astăzi, 27 aprilie 2021, noi detalii despre accesul în Operă şi Teatrul Naţional. Astfel, un proiect pilot, care va fi implementat în luna mai a acestui an, în cele două instituții culturale arată că persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus cu ambele doze de ser să nu mai fie obligate să poarte mască de protecție

Ministrul Culturii şi Cultelor, Bogdan Gheorghiu, a transmis astăzi, 27 aprilie 2021, noi detalii despre accesul în Operă şi Teatrul Naţional. Astfel, un proiect pilot, care va fi implementat în luna mai a acestui an, în cele două instituții culturale arată că persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus cu ambele doze de ser să nu mai fie obligate să poarte mască de protecție.

Ministrul Culturii a oferit explicații în ceea ce priveşte programul pilot ce se va desfășura la Opera Națională și la Teatrul Național, în cadrul căruia cetăţenii imunizaţi vaccinate nu vor mai fi nevoiţi să poarte mască de protecție la evenimentele desfăşurate
în cele două locații.

„Suntem în mijlocul organizării mai multor acțiuni. Avem și un maraton al vaccinării în care suntem implicați, va fi o acțiune în perioada 7 -9 mai, atât la Biblioteca Națională, cât și la Sala Palatului. Legat de proiectul pilot, ieri am avut câteva vizite la fața locului și am mai tras niște concluzii. Una importantă ar fi că am mai renunțat la componenta outdoor. Pe acoperișul Teatrului Național, pentru că acolo accesul se poate realiza doar cu liftul, iar experiența noastră și a altor state ne arată că este foarte important cum facem accesul și ieșirea de după eveniment.

Vorbim de cei care se vor înscrie în aceste programe pilot, pentru că este o chestiune și de voluntariat, dar în Sala Mare a Teatrului Național și în Sala Mare a Operei vor avea acces doar persoanele vaccinate și vor avea dreptul să nu poarte mască. Nu spun că va fi toată lumea fără mască, pentru că va fi o chestiune opțională, dacă sunt oameni care își doresc să își păstreze masca o vor putea face. Rezultatele acestor experimente ne vor arăta cât de sigură este vaccinarea”, a explicat ministrul Culturii.

Program pilot pentru organizarea evenimentelor

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a fost interpelat dacă vor fi organizate doar aceste proiecte programe pilot sau persoanele vaccinate vor putea merge la evenimentele culturale fără mască de protecție.

În acest context, Gheorghiu a explicat că în momentul de faţă este vorba doar despre un program pilot, urmând să fie evaluat modul în care acesta va evolua.

„Vor fi doar aceste programe pilot, care vor avea trei brațe. Două în interior și unul în exterior. Cel în afară, organizat în fața Operei, intenționăm să aibă și o componentă de HoReCa, așa că o parte din spectatori vor fi așezați la mese”, a explicat Bogdan Gheorghiu.

Referitor la marile festivaluri de muzică, ministrul Culturii menţionează faptul că s-ar putea organiza, un eveniment experimental, dar acesta depinde de raţă de infectare și evoluția pandemiei, dar și de rezultatele programelor pilot desfășurate la Teatrul Național și la Opera Națională.

„Cred că da, dar undeva în partea a doua a acestei veri. Scopul acestor programe pilot este să fim cât mai bine pregătiți pentru data de 1 iunie, când vor fi aplicate normele elaborate în această perioadă și evenimentele se vor desfășura la o scară din ce în ce mai mare. Sigur, totul depinde și de raţă de vaccinare, care iată crește de la o zi la alta și este un lucru foarte bun”, a declarat ministrul, la Antena 3.

Adauga un comentariu