National

La slujba de Rusalii a catolicilor de la Șumuleu Ciuc au fost prezenți 50 de mii de pelerini

Publicat: 23 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La slujba de Rusalii a catolicilor de la Șumuleu Ciuc au fost prezenți 50 de mii de pelerini
În jur de 50 de mii de credincioși catolici au participat la slujba religioasă de Rusalii

La slujba de Rusalii catolice de sâmbăta 22 mai 2021, au participat 50 de mii de oameni. Iar după slujbă, unii credincioşi s-au dus la maratonul de vaccinare împotriva Covid-19 care a fost organizat de către o fundaţie religioasă.

De la primele ore ale dimineţii credincioşii catolici s-au îndreptat spre Șumuleu Ciuc, acolo unde a avut loc slujba religioasă. Marea majoritate au urcat un deal de 3 kilometrii pe jos pentru a participa la slujbă.

– De unde veniți?

– Din Târgu Mureș.

– Nu e greu să urcați dealul?

– Este puțin, dar reușim!

– Pentru ce vă rugați azi?

– Pentru sănătate, bunăstare, binele familiei, a țării, de ce nu?! Să fie bine pentru toată lumea!

-E o bucurie, e un prilej de a fi împreună, de a ne ruga împreună și de a primi haruri.

– Pentru sănătate, pentru familie, pentru tot ce se poate să fie viață mai bună în țara asta.

– Vedem că v-ați echipat corespunzător. Cu ce v-ați îmbrăcat?

– Da, bocanci, tot ce e posibil, rucsac, mâncare, tot.

– Apă v-ați pus?

– Da, sigur.

O tânără a mers 50 de km pe jos pentru a participa la slujbă.

– Am venit pe jos, spune o tânără.

– A fost greu?

– 50 de kilometri.

– De unde?

– Din Odorheiu Secuiesc.

– De ce faceți acest sacrificiu?

– Pentru familie și Dumnezeu.

Plerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc este cunoscut drept cel mai mare din Europa de Est. La slujba religioasă oamenii continuau să vină la poalele muntelui pe tot parcusul rugăciunilor. Slujba a început la ora 12:00 iar credincioşii au fost împărţiţi pe dealurile Șumuleu Mic și Șumuleu Mare.

Maraton de vaccinare: „Au avut de ales Pfizer și Johnson.”

După ce s-a încheiat slujba religioasă o parte din credincioşi s-au deplsat la centrele de vaccinare organizate de către DSP Harghita și Spitalul Județean Miercurea Ciuc în apropierea bisericii franciscane.

„Au avut de ales Pfizer și Johnson. Am avut persoane din Ungaria, Sibiu, diverse colțuri ale țării. Mulți vin din anumite sate, nu au posibilitatea să-și facă și e momentul potrivit să-și administreze doza”, spune Sergiu Sîngeorzean, medicul coordonator al centrului de vaccinare.

Un călugăr vorbește despre cum a fost infectat cu Covid-19 dar și despre cați oamenii a înmormântat.

„Am fost în spital de Covid și nu mi-a plăcut. Și am înmormântat destul destul de mulți oameni care au murit. Eu sunt bucuros dacă oamenii au încredere în ceea ce am învățat eu la Teologie. Și eu trebuie să am încredere în ce a învățat doamna doctor în facultate. Dacă nu avem încredere reciproc în celălalt, atunci comunitatea noastră o să ajungă foarte rău”, spune călugărul Böjte Csaba.

Pelrinajul nu a început prea bine

La primele ore ale dimineţii termometrul nu arata mai mult de un grad Celsius, iar în zona unde trebuia să se desfăşoare slujba religioasă era acoperită cu ceata. Dar în cele din urmă vremea a început să se încălzească iar credincioşi catolici s-au putut bucura de slujbă de Rusalii.

Un pelerin în vârstă de 75 de ani a venit cu bicicletă la slujbă pentru a se ruga.

„Am 75 de ani, am venit din Ciceu cu bicicletă, până la biserica franciscană, apoi pe jos. Am avut ambiție și mă rog să mă ajute Sfânta Maria să fiu sănătos. Anul trecut tare greu a fost că nu am putut să fiu aici, am ascultat la radio slujba, iar la anul, dacă trăiesc, voi veni din nou”, a spus un pelerin care stătea așezat singur, lângă altar și se ruga continuu.

Adauga un comentariu