Prima pagină » Local » La Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au ajuns primii pacienți intoxicați cu monoxid de carbon! Medicii trag un semnal de alarmă: „Instalațiile de încălzire și sobele trebuie verificate, curățate, și încăperile trebuie să fie aerisite”
La Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au ajuns primii pacienți intoxicați cu monoxid de carbon! Medicii trag un semnal de alarmă: „Instalațiile de încălzire și sobele trebuie verificate, curățate, și încăperile trebuie să fie aerisite”

La Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au ajuns primii pacienți intoxicați cu monoxid de carbon! Medicii trag un semnal de alarmă: „Instalațiile de încălzire și sobele trebuie verificate, curățate, și încăperile trebuie să fie aerisite”

16 sept. 2025, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

În Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au ajuns deja primii pacienți intoxicați cu monoxid de carbon. Din această cauză, medicii îi avertizează pe ieșeni să verifice și să curețe sobele și instalațiile de încălzire și să aerisească încăperile.

La Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au ajuns primii pacienți intoxicați cu monoxid de carbon

În contextul apropierii sezonului rece, prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, atrage atenția asupra riscului intoxicației cu monoxid de carbon.

„Odată cu sezonul rece, va începe și momentul în care încălzirea se petrece în toate locuințele. Acolo unde există sobe, acestea au riscul de a produce intoxicații cu monoxid de carbon; de asemenea, în situațiile în care sunt instalații de încălzire improvizate. Primele cazuri au apărut deja. Din fericire, sunt cazuri ușoare, la care persoanele expuse, în încăperea închisă la monoxid de carbon, au suferit amețeli, cefalee și o stare de slăbiciune, rău generalizat. Aceasta este forma ușoară în care concentrația de monoxid de carbon depășește concentrația normală în sângele unei persoane, deci e peste 2 la sută, și apar aceste fenomene ușoare până la concentrația de 10 la sută. În momentul în care este depășit acest prag, apar fenomene severe, care înseamnă dereglări de ritm cardiac, modificări ale tensiunii arteriale; iar formele grave, peste concentrație de 20 la sută, carboxihemoglobină – înseamnă instalarea stării de comă, convulsii și, mai departe, cu risc de oprire respiratorie și oprire cardiacă. Evident, prevenția este cea mai importantă, astfel încât toate aceste instalații, toate aceste sobe, trebuie verificate, curățate, și încăperile trebuie să fie în permanență aerisite. Ce putem face ca prim ajutor? În momentul în care o persoană simte că este moleșită, că este somnoroasă și se află într-o încăpere cu încălzire de care nu este foarte sigură, trebuie să deschidă ferestrele și să iasă din această încăpere. În momentul în care avem suspiciunea că persoane vârstnice, cu dificultăți de deplasare, pot rămâne într-o casă cu risc de expunere la monoxid de carbon, acestea trebuie ajutate, iar primul lucru este deschiderea geamurilor și a ușilor. Oxigenul este antidotul pentru monoxidul de carbon. Persoanele respective trebuie scoase din încăpere, iar salvatorul nu trebuie să se expună la riscul de a ajunge și el într-o situație de intoxicație cu monoxid de carbon”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „În fiecare toamnă avem persoane cu stări de comă, cu stări chiar de stop respirator și stop cardio-respirator”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a explicat și cum pot fi prevenite intoxicațiile cu dioxid de carbon, în urma procesului de fermentare a vinului.

„Pentru că este vremea în care se face vinul, avem și un alt risc, acela de hipoxie. Acesta este generat de încăperile în care oxigenul este înlocuit cu dioxid de carbon provenit din fermentația vinului. Acesta este un alt mecanism, dar avem de-a face cu aceeași tulburare, scăderea concentrației de oxigen în aerul inspirat și, deci, în sânge. Aceste situații pot fi, de asemenea, prevenite; pentru că, în fiecare toamnă, avem persoane cu stări de comă, cu stări chiar de stop respirator și stop cardio-respirator, după ce coboară în încăperi în care fermentează vinul și în care nu există suficient oxigen. Prevenția se face la fel, prin aerisire”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2025
12 decembrie 2025