Prima pagină » National » La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte
La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte

La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte

28 oct. 2022, 15:49,
în National

La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc astăzi, 28 octombrie 2022, conferința de încheiere a proiectului MoldArte, organizat de Institutul Cultural Român.

„Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

La eveniment au luat cuvântul: Liviu Jicman (Președintele Institutului Cultural Român), Joachim Umlauf (Directorul Goethe-Institut București), Paulus Adelsgruber (reprezentantul E.S. Stella Avallone, Ambasador al Austriei la Chișinău și președintele clusterului EUNIC Moldova), Vasili Braga (directorul Asociației Companiilor de Creație din Moldova), Andriano Marian (fondatorul Moldovan Național Youth Orchestra) și Mirela Spătaru (director artistic MoldArte).

„Este un moment de bilanț în care prezentăm activitățile organizate în 2022 în cadrul acestui proiect finanțat de EUNIC Global și organizat prin Institutul Cultural Român, Goethe Institut și Ambasada Austriei la Chișinău, parteneri în clusterul EUNIC Chișinău. Este important că platforma moldarte.eu rămâne deschisă tuturor organizațiilor și profesioniștilor culturali care vor să se înscrie. Acest instrument foarte valoros pune în lumină la nivel european scena culturală din Republica Moldova. Vă asigur că vom valorifica în continuare această resursă și o vom pune și la dispoziția colegilor noștri din reprezentanțele ICR din lume, pentru a promova cu ocazii potrivite actorii culturali și inițiativele de aici, pe plan internațional”, a afirmat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, în cadrul conferinței.

Desfășurat în perioada martie-octombrie 2022, atât în format online, cât și fizic, proiectul a adus în atenția publicului peste 50 de evenimente (conferințe pe teme de interes local, ateliere de lucru și vizite de cercetare, dezvoltarea unei platforme cu articole, interviuri, podcast-uri, resurse, oportunități).

Mai multe vizite de cercetare în orașele din Republica Moldova

În lunile septembrie-octombrie, au avut loc vizite de cercetare la Soroca, Bălți și Chișinău cu scopul de a dezvolta colaborări și inițiative comune. La aceste vizite au participat atât experți români și străini, cât și jurnaliști veniți de la București și Iași.

„Soroca deține o moștenire culturală importantă, materială și imaterială, care, alături de amplasarea ei geografică, o transformă într-o destinație interesantă. Poziția sa, la frontiera cu Ucraina, deși complexă în vreme de război, poate, de asemenea, reprezenta un atu important în ceea ce privește turismul și schimburile culturale. Am fost impresionată de capacitatea și motivația puternică a profesioniștilor din domeniul culturii întâlniți, în special de eforturile pe care le depun pentru a educa și a implica tinerii în viața culturală, ceea ce este esențial”, scria Cristina Farinha, expert în politici culturale, despre vizita la Soroca.
Un loc aparte în cadrul proiectului MoldArte l-au ocupat cursurile și atelierele de lucru, cu teme precum: Managementul cultural, Finanțarea/Sustenabilitatea/Advocacy în cultură, Bugetare participativă și creare de portofolii în domeniile: artele spectacolului, artele vizuale, literatură și muzică. Pentru susținerea acestor ateliere, au fost prezenți la Chișinău specialiști din România, Republica Moldova și țările partenere.

„Un bun start pentru un manager cultural începător ca mine. Aștept cu interes următoarele lecții! Mulțumesc frumos!”, a transmis unul dintre participanții la cursurile MoldArte.

Pentru a veni în sprijinul nevoilor locale de incluziune și participare și pornind de la lipsa de vizibilitate și dinamica slabă în rândul actorilor instituționali și independenți, MoldArte a creat și dezvoltat o platformă integrată online și on-site, un instrument de relaționare viabil și durabil pentru profesioniști (artiști, manageri culturali, organizații publice sau private).

Pe platforma www.moldarte.eu pot fi accesate, în limbile română și engleză, 6 Public Talk-uri, care abordează teme precum Arta ca motor pentru incluziune socială și implicare civică, Capitalizarea patrimoniului local în proiecte moderne, Statutul artistului, Rolul artistului independent, Educația prin cultură sau Oportunități internaționale / Colaborare culturală; 6 podcasturi realizate de Tania Însurățelu despre „culisele” sectoarelor creative și dificultățile pe care artiștii le întâmpină în Republica Moldova; 20 de articole (interviuri, sinteze și analize ale evenimentelor culturale și creative sau ale proiectelor artistice care se desfășoară în Republica Moldova); o cartografiere a organizațiilor și artiștilor independenți din Republica Moldova; dar și oportunități, studii, o bibliotecă și alte informații relevante pentru cei care doresc să afle mai multe despre cultura din Republica Moldova.

Oportunități internaționale / Colaborare culturală este dezbaterea care închide seria întâlnirilor organizate în cadrul MoldArte și poate fi urmărită accesând link-ul următor: https://moldarte.eu/public-talks-2/. În cadrul talk-ului iau cuvântul: Andrei Chistol (Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Republica Moldova), Natalia Cernat (ofițer program „Granturi mici și incluziune socială”, Oficiul de Cooperare Elvețiană), Eugeniu Harabara (coordonator național al proiectului „EU4Culture” în Republica Moldova) și Erwin Kessler (director general al Muzeului de Artă Recentă din București). Întâlnirea este moderată de Oana Borș (manager cultural, profesor și curator).

Programul European Spaces for Culture își propune să testeze și să implementeze modele inovatoare de colaborare în cultură între actorii europeni – membrii EUNIC și delegațiile UE – și partenerii locali din țările non-UE, în spiritul obiectivelor strategice ale UE și al abordării relațiilor culturale internaționale. European Spaces for Culture este o acțiune pregătitoare inițiată de Parlamentul European, implementată de EUNIC în strânsă colaborare cu Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă. EUNIC – European Union National Institutes for Culture – este rețeaua europeană de institute culturale naționale, cu 38 de membri din toate statele UE și țările asociate”, au declarat organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`