International

Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok

Publicat: 14 sept. 2020
Aleksei Navalnii
Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok

Două laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Informația a fost făcută public de Guvernul german astăzi şi a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă.

Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok

Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

„Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strânsă legătură cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a precizat Steffen Seibert.

Șeful serviciului de informaţii externe german ar fi dezvăluit, la o întâlnire secretă, că agentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe Navalnîi a fost mai puternic decât variantele folosite anterior, susține „Der Spiegel”.

Marile puteri din G7 au condamnat otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Marile puteri din G7 au condamnat otrăvirea lui Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters.

„Noi, miniştrii de Externe ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, suntem uniţi în condamnarea, în cei mai puternici termeni posibili, a otrăvirii confirmate a lui Alexei Navalnîi”, se arată în comunicat.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a cerut autorităţilor ruse să efectueze o anchetă ”aprofundată, transparentă, independentă şi imparţială” cu privire la ”crime foarte grave” comise împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a ieşit din comă după ce a fost otrăvit în Rusia.

Înaltul Comisar ONU a subliniat că agenţii neurotoxici şi izotopii radioactivi – precum noviciok, despre care specialişti germani afirmă că au fost folosiţi în otrăvirea lui Navalnîi, şi precum poloniu-210 – sunt substanţe sofisticate, extrem de dificil de procurat.

Cum se manifestă otrăvirea cu Noviciok

Medicul Vlad Ciurea susține că neurotoxina întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier și astfel se opresc funcțiile vitale ale organismului, în cele din urmă cel supus intoxicației murind prin asfixiere.

„Această substanță este neurotoxică. Să zicem că este în apă, ceai, coca cola, orice băutură din care am ingerator. Din stomac ajunge ajunge până în creier. Este neurotoxică. Ce se întâmplă? Eu sunt celula nervoasă și întrerupe legătura între mine și altă celulă nervoasă. Eu nu mai dau mânca cu dumneavoastră. Am oprit aici. Mi-a blocat transmisia. Atunci, tot organismul se prăbușește. Dintr-o dată inima începe să nu mai funcționeze, își încetinește bătăile – așa spune în tratate – respirația începe să scadă, toate funcțiile organismului, oboseală majoră și moare prin asfixiere“, menționează Vlad Ciurea.

Neurochirurgul este de părere că Alexei Navalnîi ar fi decedat dacă ar fi ingerat această substanță.

„Dacă era această substanță, până acum domnul (Navalnîi – n.red.) era îngeraș, indiferent de Spitalul Charite din Berlin, care este un spital superb, sau de alt lucru. Că a băut sau nu tot ceaiul, asta este o substanță foarte periculoasă. Unde sau la ce se folosește, nu pot să știu”, mai spune Vlad Ciurea.

Adauga un comentariu