Prima pagină » Culinar » Lapții de pește – Rețeta pentru niște delicatese uitate din bucătăria românească

Lapții de pește – Rețeta pentru niște delicatese uitate din bucătăria românească

05 iul. 2025, 10:00,
în Culinar

Lapții de pește sunt un preparat tradițional românesc, mai puțin cunoscut astăzi, dar foarte apreciat în trecut pentru gustul fin și valoarea nutritivă.

Gătiți simplu, în tigaie sau incluși în rețete mai elaborate, lapții pot deveni o alegere gustoasă și surprinzătoare pentru cei ce doresc să redescopere un preparat clasic.

Iată ce trebuie să știi despre lapții de pește

Lapții de pește sunt, de fapt, glandele seminale ale peștelui mascul, cel mai mai adesea provenind de la crap, somn sau scrumbie. Deși mulți îl confundă cu icrele, aceștia au o textură diferită, fină și moale, și un gust discret, cu note dulci și delicate.

În trecut, lapții erau considerați a fi o delicatesă, în special în perioadele din an în care peștele era consumat mai frecvent, precum în timpul posturilor, când era dezlegarea la pește. Pentru gătit, se aleg lapți proaspeți, de culoare alb-rozalie, fără miros puternic.

După ce sunt bine curățați și spălați în apă rece, se pot marina ușor în zeamă de lămâie, sare și puțin usturoi zdrobit, apoi se prepară la tigaie cu unt, în stil franțuzesc, sau pane, în varianta mai populară.

O rețetă tradițională presupune prăjirea lor ușoară în ulei, după ce au fost dați prin făină cu sare și piper. Se servesc calzi, cu mujdei de usturoi și mămăliguță. Mai sofisticat, lapții pot fi incluși în supe cremă, în rulouri de pește umplute sau în combinații cu legume sotate și vin alb.

Textura lor cremoasă îi face potriviți pentru rețete de inspirație mediteraneană, dar și pentru reinterpretări moderne în bucătăria gourmet. Se pot adăuga în risotto, în salate călduțe sau se pot coace la cuptor cu unt și ierburi aromatice.

Este important ca peștele din care provin să fie proaspăt și să provină din surse sigure, întrucât organele interne sunt mai sensibile la contaminare decât carnea propriu-zisă.

Beneficii, riscuri și de ce trebuie încercați

Lapții sunt bogați în proteine, conțin grăsimi sănătoase și sunt ușor de digerat. Aceștia oferă și un aport important de vitamina B12, seleniu și fosfor. Pe lângă valoarea lor nutritivă, au și un rol important în păstrarea tradițiilor culinare locale.

În zonele de pescari, aceștia nu prea lipsesc din mesele de sărbătoare, fiind asociați cu preparate mai rare și atent pregătite. Gustul delicat, dar parte, îi recomandă celor ce iubesc bucătăria cu rădăcini rustice.

Cu toate acestea, consumul de lapți nu este recomandat în exces, mai ales persoanelor care au probleme cu colesterolul sau afecțiuni hepatice, întrucât aceștia pot fi mai bogați în grăsimi decât carnea albă de pește.

De asemenea, trebuie consumați doar bine gătiți, niciodată cruzi sau insuficient preparați, pentru a evita eventualele riscuri microbiologice. Și femeile însărcinate sau persoanele cu sistem imunitar slăbit ar trebui să evite aceste produse dacă nu sunt sigure de proveniența peștelui.

Chiar dacă nu se mai prepară atât de mult, lapții pot fi revalorificați ca parte dintr-o alimentație echilibrată și variată. Aceștia sunt o alternativă interesantă la preparatele clasice din pește și pot suprinde prin rafinamentul lor.

Lapții de pește merită cu siguranță încercați măcar o singură dată pentru gustul lor delicat, beneficiile lor nutriționale și locul pe care îl ocupă în tradiția culinară românească.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025