Local

„Legea Anastasia” a intrat în vigoare. Care sunt recomandările polițiștilor

Publicat: 16 iul. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Legea Anastasia a intrat în vigoare. Care sunt recomandările polițiștilor
Închisoare pentru cei care provoacă accidente mortale fiind băuți, drogați sau fără permis

„Legea Anastasia” este denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în faţa casei, este „concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan”, spune senatorul PSD, Robert Cazanciuc, cel care a inițiat demersul.

Care sunt recomandările polițiștilor

„Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că:

(3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Sâmbătă, 15.07.2023, poliţiștii Biroului Siguranţa Şcolară, Biroului de Analiză şi Serviciului Rutier au desfășurat pe raza municipiului Iași, o activitate de informare pentru a atrage atenția conducătorilor auto cu privire la noile modificări legislative.

Polițiștii au utilizat în o autospecială Vw Polo şi Laboratorul Mobil de Educație Rutieră, beneficiari fiind circa 600 de adulti şi adolescenți și 300 de copii cu vârste specifice învățământului preșcolar și primar.

Polițiștii au discutat și cu șoferii despre implicațiile unor astfel de accidente, atât asupra victimelor, cât și a celor care se fac vinovați, despre riscurile și vulnerabilitățile la care se expun în momentul în care decid să conducă un autoturism, fiind sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Acțiunile de informare pe această temă vor continua în perioada următoare, astfel încât mesajul să ajungă la cât mai mulți participanți la trafic.

Polițiștii fac apel la cetățeni pentru a-i sprijini în acest demers, transmițând informația cunoscuților lor.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, polițiștii recomandă:

– Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere. Consumul de alcool scade capacitatea de a conduce autovehicule, reduce viteza de reacție, afectează pueterea de concentrare și vederea. Consumul de substanțe psihoactive induce o falsă încredere în propriile simțuri, conducătorul asumându-și irational riscuri în trafic. Combinate, substanțele psihoactive și alcoolul sporesc semnificativ riscul implicării într-un accident rutier.

– Dacă ați consumat alcool, luați un taxi sau rugați pe cineva să vă ducă acasă!

– Nu vă lăsați prietenii să conducă sub influența alcoolului sau să consume droguri!

– Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, se află sub influența alcoolului sau a drogurilor!”

Comentarii
Adauga un comentariu