Prima pagină » Actualitate » Legea care permite trecerea trupelor românești sub comandă străină, contestată de SOS, POT și AUR
Legea care permite trecerea trupelor românești sub comandă străină, contestată de SOS, POT și AUR

Legea care permite trecerea trupelor românești sub comandă străină, contestată de SOS, POT și AUR

03 mart. 2025, 21:35, 1 ,
Redacția BZI în Bzi.ro

Un grup de deputați din partidele S.O.S. România, A.U.R. și P.O.T. a depus o obiecție de neconstituționalitate împotriva Legii privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul României (PLx 5/2025 – L 33/2025).

Parlamentarii susțin că legea, în forma sa actuală, încalcă mai multe articole din Constituție, punând în pericol suveranitatea națională și rolul instituțiilor fundamentale ale statului.

Principalele critici aduse legii

Printre prevederile contestate se numără articolele care permit transferul de autoritate asupra forțelor armate române către comandamentul forțelor aliate sau ale unei coaliții internaționale. De asemenea, legea reglementează utilizarea armamentului de către forțele străine și permite ca structurile Armatei Române să fie integrate temporar sub comanda altor state.

În sesizarea adresată Curții Constituționale, deputații semnatari argumentează că aceste prevederi contravin mai multor articole din Constituție, inclusiv celor privind:

suveranitatea națională (art. 1 și art. 2),
funcțiile și demnitățile publice care pot fi ocupate doar de cetățeni români (art. 16 alin. 3),
obligația cetățenilor români de a apăra țara (art. 55),
rolul Președintelui ca garant al independenței naționale și al integrității teritoriale (art. 80 și art. 92).

Criticii legii susțin că prin aceste reglementări, România riscă să își piardă controlul asupra propriilor forțe armate, punând în pericol principiul suveranității naționale. „Legea permite ca armata română să fie subordonată altor forțe străine, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a Constituției”, se precizează în textul obiecției.

Argumentele inițiatorilor obiecției

Printre motivele invocate de deputați se numără și faptul că România dispune deja de un cadru legal care reglementează prezența forțelor străine pe teritoriul național. Aceștia menționează în special Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea și desfășurarea operațiunilor forțelor străine în România, Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni externe și Legea nr. 122/2011 privind regimul armelor și munițiilor deținute de forțele străine.

Parlamentarii din opoziție mai atrag atenția că legea propusă creează suprapuneri normative și poate duce la dificultăți în aplicare. În plus, aceștia susțin că prevederea conform căreia costurile misiunilor militare pe teritoriul României vor fi suportate exclusiv din bugetul Ministerului Apărării Naționale este inechitabilă. „Dacă aceste operațiuni sunt realizate în cadrul NATO, atunci costurile ar trebui să fie acoperite din fondurile alocate de Alianța Nord-Atlantică, nu doar de la bugetul României”, argumentează inițiatorii obiecției.

Ce urmează?

Obiecția de neconstituționalitate a fost transmisă Curții Constituționale (CCR), care urmează să analizeze argumentele prezentate și să decidă dacă prevederile contestate încalcă sau nu legea fundamentală a statului. În cazul în care Curtea admite sesizarea, legea va trebui modificată sau chiar respinsă în totalitate.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Andra, reacţie cumplită la tv când a văzut cine a apărut pe scenă. Nu s-a putut abţine şi a...
observatornews.ro
Cei doi frați din Bistrița, găsiți la 50 m de casă. S-au ascuns toată noaptea sub o căpiță de fân și au văzut că sunt căutați, dar n-au ieșit de frică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fenomen meteo nemaiîntâlnit în București. Se întâmplă în câteva ore
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Zodiile care au de suferit din cauza echinocţiului de primăvară. Trec prin Iad până pe 20 martie
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Comentarii
  • Ăștia chiar au înnebunit, după ce ne-au sărăcit, acum predau străinilor și comanda armatei române!! Oare chiar nu-i întreabă nimeni despre ceea ce fac așa, de capul lor?? De ce nu s-a organizat un referendum, să vadă ce zice poporul?? Nu pot să cred ce se întâmplă în țara asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025