Magazin

Legea concordatului și ce trebuie să știți despre aceasta

Publicat: 05 feb. 2021

Dacă sunteți debitor cu întreprindere ce traversează o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, trebuie să știți că puteți evita reorganizarea judiciară. Procedura aceasta, cunoscută ca fiind una anevoioasă, va fi evitată cu legea concordatului preventiv.

Astfel, legiuitorul are în vedere situația financiară a debitorului, îi oferă acestuia șansa la redresare financiară, ținând cont de beneficiul salariaților implicați și de creditorii implicați. Așadar, dacă se ajunge la servicii concordat preventiv, acestea sunt în mod cert în folosul tuturor părților implicate.

Bine de știut despre concordatul preventiv

Concret, un contract va fi încheiat între debitori și creditori. Conform acestuia debitorii ar urma să accepte un plan de redresare, pentru a acoperi creanțele, iar creditorii ar urma să sprijine aceste eforturi.

De astfel de măsură pot beneficia cei care au o întreprindere ce se află în dificultate financiară. Nu se ajunge însă în insolvență. Măsura nu poate fi însă adoptată de către cei care au la activ debitori condamnați pentru fapte de tip infracțiuni economice sau cei care au mai beneficiat de această măsură în trecut.

Creditorii trebuie să aibă o perspectiva clară despre ceea ce urmează să se întâmple. Asta pentru a fi 100% convinși de faptul că ar putea să își încaseze banii, că măsura aceasta ar urmă să fie mai avantajoasă decât dacă s-ar declara faliment.

Unde puteți găsi un practician în insolvență

Specialistul că se va ocupa de această procedură, persoana care ar urma să supervizeze procedura, care va aduce cele două părți la un punct comun și care va supraveghea executarea debitorului este un profesionist numit practician în insolvență. Acesta va media încheierea concordatului și va controla îndeaproape executarea acestuia, va ține legătura și cu creditorii și va lua măsurile necesare de sancționare în cazul în care contractul ar fi încălcat.

Ca efecte ce se vor produce după ce este semnat un astfel de acord trebuie să știți că de la data îndeplinirii tuturor formalităților vor fi suspendate urmăririle individuale împotriva debitorului. Se va suspenda de asemenea și prescripția dreptului de a cere executare silită, se suspendă dobânzile și penalitățile aferente.

În tot acest decurs, nu vor exista proceduri de insolvență deschise față de debitori. De asemenea, trebuie spus că oricine are titlu executoriu poate adera la concordat.

După maximum de 18 luni de la semnarea concordatului preventiv nu sunt îndeplinite condițiile ce au fost prevăzute în contract, se va supune votului dacă durata acestuia poate fi prelungită cu încă 6 luni față de termenul inițial.

Mihaela Monea, practician în insolvență, cu experiență

Pentru cei interesați de astfel de servicii Mihaela Monea, reprezentant la Cabinet Lichidator, poate oferi soluția potrivită. Vorbim despre practician în insolvență, cu experiență. Tot aici veți găsi servicii complete ce țin de insolvență și faliment, redresare, reorganizare a societăților și nu numai.

Indiferent în ce stadiu financiar se regăsește o firmă soluții există. Aplicați regula optimă în funcție nu doar de interesele proprii, ci și a celor implicați.

Contact:

+4 0770 417 373

office@cabinetlichidator.ro

 

Adauga un comentariu