Stiri si curiozitati

Legea gemenilor: Află cum se realizează transferul elevilor de la o clasă la alta

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legea gemenilor Află cum se realizează transferul elevilor de la o clasă la alta
Gemenii și tripleții se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal sau la cererea elevilor dacă aceştia sunt majori, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

În România, există legea gemenilor, care le permite elevilor sau studenților transferul în clasa, respectiv grupa, celui cu media mai mare sau invers. Iată cum se realizează acest lucru.

Potrivit articolului 156, intitulat „Transferul copiilor și elevilor”, din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din data de 31 august 2016, gemenii și tripleții se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal sau la cererea elevilor dacă aceştia sunt majori, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Acest lucru elimină posibilitatea separării gemenilor, deoarece aceștia au o legătură unică, ce trebuie respectată. În anii școlari timpurii, gemenii trebuie să evite trauma separării, pentru o dezvoltare armonioasă.

Specialiștii sunt de părere că școlarizarea împreună a gemenilor le permite să experimenteze același stil didactic, fără a avea o experiență „mai bună” sau „mai distractivă” decât celălalt. În schimb, unele studii au demonstrat că separarea gemenilor le permite acestora să își dezvolte propriile interese.

doi copii gemeni la școală
Specialiștii sunt de părere că școlarizarea împreună a gemenilor le permite să experimenteze același stil didactic, fără a avea o experiență „mai bună” sau „mai distractivă” decât celălalt.

Legea gemenilor se aplică atât la gimnaziu sau liceu, cât și la facultate

Așa cum am menționat, gemenii și tripleții se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal sau la cererea elevilor dacă aceştia sunt majori, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

Tot ce trebuie să faceți este să depuneți o cerere, semnată de un părinte, la directorul liceului unde vreți să meargă gemenii.

Legea se aplică și în cazul gemenilor, care doresc să urmeze cursurile aceleiași facultăți. Însă, în cazul în care, unul dintre ei nu trece de examenul de admitere, va trebui să se pregătească mai bine anul următor. Legea gemenilor se poate aplica doar dacă ambii au fost admiși la aceeași facultate, fiind repartizați în grupe diferite. În acest caz, se poate face o cerere, în care să solicitați repartizarea gemenilor în aceeași grupă.

două fete gemene care citesc
Tot ce trebuie să faceți este să depuneți o cerere, semnată de un părinte, la directorul liceului unde vreți să meargă gemenii.

Cum se realizează transferul elevilor

Potrivit articolului 137 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, din data de 31 august 2020, copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o clasă la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul.

Transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă, se precizează în articolul 138, potrivit lege5.ro.

În ceea ce privește învăţământul antepreşcolar/preşcolar, primar, gimnazial, învăţământul profesional, liceal, postliceal, precum şi în învăţământul dual, elevii se pot transfera de la o grupă/formaţiune de studiu la alta, în aceeaşi unitate de învăţământ, sau de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu. De precizat este că, în învăţământul dual, transferul elevilor de la o grupă/formaţiune de studiu la alta, în aceeaşi unitate de învăţământ, sau de la o unitate de învăţământ la alta nu se poate efectua decât cu avizul operatorului economic.

În situaţii excepţionale, însă, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, inspectoratul şcolar poate aproba depăşirea efectivului maxim.

doi copii gemeni la școală
Transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă.
Adauga un comentariu