Prima pagină » Actualitate » Legea împotriva pedofililor a fost atacată la CCR de Guvernul Orban! Avocatul Poporului critica decizia
Legea împotriva pedofililor a fost atacată la CCR de Guvernul Orban! Avocatul Poporului critica decizia

Legea împotriva pedofililor a fost atacată la CCR de Guvernul Orban! Avocatul Poporului critica decizia

06 aug. 2020, 16:17,
George Cristian în Actualitate

Legea împotriva pedofililor a fost atacată la CCR de Guvernul Orban, totuşi Avocatul Poporului critica decizia. Avocatul Poporului a intervenit la Curtea Constituţională în cazul sesizării formulate de Guvernul Orban. Renate Weber considera că decizia guvernului de a trimite la CCR o sesizare referitoare la această decizie nu este susţinută de argumente solide.

Legea împotriva pedofililor a fost atacată la CCR de Guvernul Orban

Conform Avocatului Poporului, Guvernul Orban nu aduce niciun argument solid la sesizarea către CCR, asta după ce, legea a fost criticată de Ludovic Orban. Legea prevede transformarea pedogiliei într-o infracţiune imprescriptibilă, iar acest lucru nu le convine guvernanţilor conduşi de Ludovic Orban.

” Guvernul a apreciat că această modificare legislativă aduce atingere art. 16 din Constituție, întrucât instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracțiuni de gravitate similară, neputând fi identificate rațiuni obiective care să justifice diferența de tratament față de autorii unor infracțiuni pedepsite de legea penală la fel de aspru, cum ar fi cele de corupție, tortura, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.”

Avocatul Poporului a declarat că acea critică nu poate fi reţinută

Din punctul de vedere al Renatei Weber, critica nu poate fi reţinută pentru că există deja diferenţe clare şi obiective de situaţie

” În opinia Avocatului Poporului, o asemenea critică nu poate fi reținută, neputând să se pretindă uniformitate acolo unde există diferenţe clare și obiective de situaţie sau, după caz, de regim juridic aplicabil (Decizia Curții Constituționale nr. 782/2009).

În cazul infracțiunilor de viol și act sexual cu un minor, se aduce atingere unor valori supreme în ierarhia drepturilor omului, precum integritatea sexuală, fizică și psihică și, uneori, chiar viața unei categorii sociale care reclamă o protecție sporită și efectivă din partea statului – minorii. În acest context, preeminența acestor valori nu doar justifică, ci reclamă o politică penală adecvată, capabilă să răspundă unei situații din societate; iar opțiunea legiuitorului a fost de a stabili imprescriptibilitatea răspunderii penale în cazul infracţiunilor de viol și act sexual cu un minor, cu atât mai mult cu cât, numărul abuzurilor săvârșite asupra minorilor a crescut considerabil, iar răspunderea infractorilor este de multe ori diminuată în spatele unui „pretins” consimțământ al minorului sau al unor pedepse prea blând stabilite ori aplicate peste termenele de prescripție.”

Guvern Orban a atacat la CCR legea împotriva pedofililor

Legea adoptată de Parlamentul României care prevede măsuri mai dure împotriva infracţiunilor de pedofilie şi viol a fost contestată de Guvernul Orban la Curtea Constituţională a României.

Executivul considera că este anormal că faptele de pedofilie să nu fie prescrise, asta în condiţiile în care în România sunt tot mai multe fapte de pedofilie. Acest lucru, susține Guvernul, ar fi neconstituțional și ar crea o discriminare între aceste fapte și altele la fel de grave. PSD a avut o reacţie acidă la decizia Guvernului şi i-a acuzat de cinism pe liberali, mai ales ca atacarea legii la CCR face imposibilă intrarea legii în vigoare. În opinia celor din PSD, legea prevede majorarea pedepsilor care va duce automat la imposibilitatea violatorilor sau pedofililor să poată primi condamnări cu suspendare. În lege se introduce şi circumstanţa agravantă a unui viol. De exemplu, infractorul va fi considerat că a făcut o faptă agravantă dacă acesta locuieşte cu victima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024