Prima pagină » National » Legea pensiilor: Proiectul depus deja în Parlament vizează o categorie importantă
Legea pensiilor: Proiectul depus deja în Parlament vizează o categorie importantă

Legea pensiilor: Proiectul depus deja în Parlament vizează o categorie importantă

06 feb. 2020, 11:00,
BZI.ro, în National

În Senat a fost depus spre examinare un proiect de lege care, potrivit expunerii de motive, își propune să creeze un cadru legislativ unitar privind drepturile la pensie ale notarilor publici.

Tot în expunerea de motive inițiatorii demersului legislativ arată că elaborarea acestui proiect reprezintă de mult o necesitate. Documentul detaliază modalitățile de calcul, dar și condițiile în care se acordă fiecare tip de pensie, respectiv cea pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și pensia de urmaș. Iată câteva dintre prevederile proiectului de act normativ:

– cuantumul pensiei se va stabili prin înmulțirea punctajului mediu acumulat cu valoarea unui punct de pensie.

– punctajul mediu se va determina prin împărțirea sumei punctajelor lunare ale asiguratului (stabilit prin raportarea venitului lunar la venitul de referință sabilit anual) la numărul de luni corespunzătoare perioadei complete de contribuție (35 de ani atât pentru femei, cât și bărbați).

– de pensie anticipată vor putea beneficia notarii care au împlinit vârsta de 60 de ani, cu un stagiu de cotizare cel puțin 25 de ani.

– pensia de invaliditate se va acorda, la cerere, de notarii încadrați în gradul I sau II de invaliditate și care la data emiterii deciziei medicale erau notari publici.

– în ceea ce privește pensia de urmaș, este nevoie de o perioadă minimă de cotizare de zece ani.

Citește și Legea pensiilor. Schimbările adoptate prin OUG la drum de seară

Proiectul de lege prevede, de asemenea, dreptul notarilor publici la ajutoare financiare, precum cel pentru retragere din profesie (stagiu minim de cotizare de cinci ani) sau ajutorul de deces. Potrivit avocatnet, pentru a beneficia de aceste pensii și ajutoare financiare, notarii publici trebuie să dețină statut de contribuabili dacă se află în funcție, dacă sunt mebri ai Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România și dacă își plătesc contribuțiile, devenind astfel asigurați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *