Actualitate

Legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost adoptată! Reacţii dure

Publicat: 29 apr. 2020

O propunere legislativă privind acordarea statutului de autonomie Ţinutului Secuiesc a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor săptămâna trecută. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, proiectul a fost transmis la Senat, cameră decizională, pe 23 aprilie.

Adoptarea tacită este posibilă doar în prima cameră sesizată. Proiectul este considerat adoptat, fără vot, pentru că s-a depăşit termenul pentru dezbateri. În comisia de administraţie publică din Camera Deputaţilor proiectul a primit un raport de respingere. În Senat, proiectul va fi supus votului, în camera decizională neexistând posibilitatea adoptării tacite. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că proiectul va fi respins în Senat.

„Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă. Probabil că a stat prea mult timp la comisii și dacă nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu înseamnă că va fi adoptat. De la Camera Deputaților merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranță. O astfel de lege, care contravine Constituției nu va fi adoptată niciodată”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru evz.ro.

„Ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare, locuitorii Ţinutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”, se arată primul articol al proiectului iniţiat de parlamentarii UDMR Biro Zsolt-Istvan şi Kulcsár-Terza József-György.

Potrivit proiectului, teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş. „Autonomia regională se exercită de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta”, se mai arată în proiect.





Comentarii
 • Parlament de RAHAT, TRADATORI de 30 de ani!!! Sa vanda masti cu milioane de euro printr-o „hazna” de pe nu stiu unde, asta nu au uitat!!!

 • Bravo! S-au saturat si astia de idiotii si hotii de la Bucuresti. Ar trebui sa aiba si Moldova autonomie sa nu mai depindem de toti cretinii care nu ne dau nimic inapoi!

 • REFERENDUM pentru a se vedea daca romanii sunt de acord cu autonomia tinutului Secuiesc.
  De asemenea PARLAMENTARI si PARLAMENT m-am saturat, deoarece am vazut ca sunt unii dintre ei care nu stiu sa lege o fraza cap coada si sunt analfabeti functionali.
  Sper ca dupa aceasta incercare prin care trecem dar si prin altele prin care am trecut sa ne vina mintea ”la cap” si sa NE votam niste parlamentari RESPONSABILI.
  Acum mai mult ca oricand se potrivesc mai bine versurile imnului Romaniei
  DESTEAPTATE ROMANE ………

Adauga un comentariu