National

Legea privind violența domestică s-a modificat! Răspunderea penală nu mai este înlăturată de împăcarea părților

Publicat: 13 oct. 2020
Legea privind violența domestică s-a modificat! Răspunderea penală nu mai este înlăturată de împăcarea părților
Legea privind violența domestică s-a modificat! Răspunderea penală nu mai este înlăturată de împăcarea părților

Cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va mai putea scăpa de pedeapsă! Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi să nu mai înlăture răspunderea penală.

Urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazul violenţei domestice. Proiectul de lege adoptat marți de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(2) din Legea nr.286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracţiunilor prevăzute la art.193 – Lovirea sau alte violenţe şi la art.196 – Vătămarea corporală din culpă, săvârşite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, aşa cum este reglementat în prezent.

Proiectul prevede ca ”în cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputata PNL Adriana Săftoiu, iar legea merge la promulgare.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat că cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va scăpa de pedeapsă.

„În sfârşit am ajuns în acest punct. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei face plângere şi apoi îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple.

Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenţei domestice, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă”, a explicat Adriana Săftoiu, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege adoptat pe 5 martie 2018 de Senat, ca prim for sesizat, a fost votat decizional marţi de Camera Deputaţilor.

Legea merge la promulgare.

Camera Deputaților a votat! Torționarii nu mai primesc pensie de serviciu sau pensie de invaliditate

Marți, 13 octombrie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, proiectul de lege care vizează încetarea acordării pensiei militare pentru persoanele care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă. Au votat „pentru” 259 de deputaţi, unul a votat „împotrivă”, iar unul s-a abţinut. Astfel, legea urmează să meargă spre promulgare la Klaus Iohannis, președintele României.

„Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. În cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei”, se arată în proiect.

Adauga un comentariu