Legenda ielelor face parte din bogata mitologie românească și descrie dansul nebunesc al unor fecioare ale nopții, în adâncul pădurii, în noaptea de Sânziene.
Noaptea de Sânziene este bine cunoscută în cultura românească pentru apariția acestor făpturi miraculoase ce se adună în hore și vrăjesc bărbații cu frumusețea lor. Legenda ielelor este una dintre cele mai cunoscute din mitologia autohtonă.
Legenda ielelor
Conform credințelor din popor, ielele pot fi întâlnite, în noaptea de Sânziene, în păduri, iazuri, malurile apelor, câmpii sau răscruci de drumuri. Acestea sunt îmbrăcate în rochii albe și dansează în hore și cântă, fiind foarte vesele. Prezența lor s-ar simți ca o mireasmă rece de vânt care-ți străpunge pielea, iar corpul le este înconjurat de o lumină puternică. Se zice că acestea ar putea vrăji chiar și cele mai puternice și stăpâne minți.
Legendele spun că acestea se hrănesc doar cu ce le oferă pădurea, în mod special cu flori. Beau apă din izvoare, care devin blestemate și iar ființele umane nu mai pot bea din ele pentru că vor înnebuni pe loc, plecând într-o călătorie de căutarea a nimfelor, călătorie ce le va aduce și sfârșitul. Acesta este motivul pentru care localnicii acopereau fântânile, pentru a împiedica ielele să le blesteme apele.
Pe lângă frumusețea lor incredibilă, acestea mai posedă și un glas dulce și armonios, menit să seducă pe oricine îl aude. Se spune că, în nopțile cu lună, oamenii pot auzi din depărtare cântecul lor care îi atrage spre un dans nebunesc.
O altă zi în care aceste nimfe mai pot apărea este ziua Rusaliilor, sau cum se zice în popor, de Drăgaică. Data calendaristică este neclară, întrucât aceasta se stabilește în funcție de ziua în care se sărbătorește Paștele, fiind la 10 zile după Înălțare. Legendele spun că în acea seară ielele umblă nestingherite, vrăjind pe toată lumea care le iese în cale.
Ielele, protectoarele femeilor
Deși sunt descrise drept niște spirite rele, acestea vin în ajutorul femeilor, făcându-le mai sănătoase și mai fertile, încât să dea naștere la copii. Acestea pot alina și suferința oamenilor aflați în dureri. Ba chiar, ajută și la înmulțirea păsărilor și animalelor.
În ceea ce privesc bărbații, acestea reprezintă un mare pericol. Conform superstițiilor, dacă te afli într-un spațiu retras și vezi un grup de iele, nu trebuie să stai pe loc și să le privești. Asta ți-ar putea aduce sfârșitul. De asemenea, nici cântecul lor nu trebuie ascultat întrucât te poate aduce în pragul nebuniei.
Din popor se spune că cei care nu vor asculta să se ferească de ele, vor avea parte numai de ghinion, vor orbi sau surzi, ori chiar vor înțepeni pe loc în timp ce nimfele îi vor absorbi sufletul. Pentru protecție, trebuie să porți la tine mereu anumite plante. Dacă usturoiul ține deoparte vampirii, pentru iele trebuie să ai la tine busuioc, pelin și usturoi. De asemenea, pentru a le ține departe în noaptea de Sânziene, ar fi bine să puneți la geam leuștean. Pentru a se mai proteja, creștinii își procură ramuri sfințite de tei și stejar pe care le pun la porți.
Legenda ielelor este una dintre cea mai cunoscută și îndrăgită din folclorul românesc. Această zi în care ar apărea nimfele mai este cunoscută și pentru tradiția tinerelor fete de a-și pune busuioc sub pernă pentru a-și visa sortitul.