International

Legendarul Eddie Van Halen a murit de cancer la 65 de ani

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legendarul Eddie Van Halen a murit de cancer la 65 de ani
Eddie Van Halen cantand la chitara, a murit la 65 de ani

Eddie Van Halen, chitaristul virtuos ale cărui solouri inovatoare au ajutat la propulsarea trupei cu acelaşi nume a murit de cancer. Avea 65 de ani.

Fiul lui Van Halen, Wolfgang, care a devenit basistul formației când s-a reunit în 2007, a anunțat știrea pe Twitter marți. „Nu-mi vine să cred că trebuie să scriu asta, dar tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen , și-a pierdut bătălia lungă și grea cu cancerul în această dimineață”, a scris el.

„A fost cel mai bun tată pe care l-am putut cere vreodată. Fiecare moment pe care l-am împărtășit pe el și în afara scenei a fost un cadou.

„Inima mi se frânge și nu cred că mă voi recupera vreodată pe deplin după această pierdere.”

El a adăugat: „Te iubesc atât de mult, Pop”.

Eddie Van Halen a murit de cancer la 65 de ani

Van Halen, născut în 1955 la Amsterdam și crescut în Pasadena, California, a format trupă împreună cu fratele său Alex, basistul Michael Anthony și cântărețul David Lee Roth în 1974, după ce grupul s-a întâlnit în timp ce participa la Pasadena City College.

Trupa și-a tăiat dinții jucându-se în cluburile din West Hollywood înainte de a izbucni pe scena rock în 1978 cu albumul lor de debut auto-intitulat, care în cele din urmă a vândut peste 10 milioane de exemplare ca parte a unui val de hard rock care a împins discoteca în topul topurilor.

Grupul, unul dintre cei 20 de artiști cu cele mai bune vânzări din toate timpurile, a început apoi să lăcrimeze, lansând albume multi-platină în cinci ani consecutivi: Van Halen ÎI (1979), Women and Children First (1980), Fair Warning (1981), Diver Down (1982) și în cele din urmă cel mai mare succes al lor, 1984.

Albumul a inclus hiturile Jump, Panama și Hot for Teacher. Separat de trupă, Eddie Van Halen a contribuit, de asemenea, la chitară semnată solo la hit-ul lui Michael Jackson Beat It, din 1982.

Începând cu un solo înflăcărat pe Eruption de pe albumul lor de debut, chitara acrobatică distinctivă a lui Eddie Van Halen a susținut atracția trupei, câștigându-i o reputație ca unul dintre cei mai buni chitarişti ai rockului.

Van Halen, care a crescut idolatrizându-l pe Eric Clapton, a fost pionierul propriului stil dinamic – jucând adesea cu ambele mâini pe gâtul chitarei – modelat de o generație de chitariști. „Fac tot ce vreau”, a spus el într-un interviu cu Guitar Player , în 1978. „Nu prea mă gândesc prea mult la asta … Totul este destul de spontan”.

Mike McCready, de la Pearl Jam, i-a spus lui Rolling Stone că jocul lui Van Halen „suna ca și cum ar fi venit de pe altă planetă … [Nu] am fost glorios, ca și cum l-aș fi auzit pe Mozart pentru prima dată”. În 2015, Rolling Stone l-a clasat pe cel de-al optulea cel mai bun chitarist din toate timpurile, între Chuck Berry și Duane Allman.

Roth a adus un omagiu cu un mesaj scurt pe Twitter și o imagine alb-negru a perechii împreună.

„Ce mare călătorie lungă a fost”, se spunea.

Van Halen, un autodidact care putea cânta la multe instrumente,

Van Halen, un autodidact care putea cânta la multe instrumente, dar nu era capabil să citească muzică, s-a luptat și cu numeroase probleme de sănătate pe parcursul deceniilor.

Cuprins de dureri articulare exacerbate de petreceri pe scenă, a suferit o înlocuire a șoldului în 1999 și îndepărtarea parțială a limbii din cauza cancerului, în 2000. Luptele cu dependența de droguri și alcoolismul au contribuit la divorțul său de vedetă TV Valerie Bertinelli în 2007, la fel anul în care a început o ședere de reabilitare și s-a reunit cu Van Halen, cu Wolfgang, 16 la acea vreme, la bas.

El este supraviețuit de a doua sa soție, Janie Liszewski, fostul publicist al trupei, cu care s-a căsătorit în 2009, și de Wolfgang.

Printre artiștii care plătesc tribut se numără Gene Simmons, care a spus: „Mi-a frânt inima. Eddie nu era doar un Dumnezeu pentru chitară, ci un suflet cu adevărat frumos ”, în timp ce colegul de trupă al lui Simmons, Paul Stanley, a spus că este„ un pionier și cineva care a dat mereu totul muzicii sale. Un suflet bun.”

Lenny Kravitz a spus că „raiul va fi electric diseară”, în timp ce John Mayer l-a descris pe Van Halen drept „un muzician și un compozitor uimitor de bun. Privirea spre el când era un copil era una dintre forțele motrice în care aveam nevoie să ridic o chitară. Am fost atât de uimit uitându-mă cum exercită un asemenea control și expresie asupra instrumentului său. ”

Nikki Sixx, de la Mötley Crüe, l-a comparat și cu Mozart și a adăugat: „Ne-ai schimbat lumea”. Geezer Butler de la Black Sabbath a spus că Van Halen a fost „unul dintre cei mai drăguți oameni de pe Pământ cu care i-am întâlnit vreodată și cu care am făcut turnee. Un adevărat gentil și adevărat geniu. ”

Adauga un comentariu