Prima pagină » Eveniment-Social » Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol: „Este vaca de lapte o prioritate?” – GALERIE FOTO

Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol: „Este vaca de lapte o prioritate?” – GALERIE FOTO

23 apr. 2024, 15:38,
BZI.ro, în Eveniment-Social

De la acest deziderat s-au pornit ostilitățile la Stațiunea de Cercetări și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu. Un eveniment de înaltă clasă științifică și cel mai important de cercetare aplicată. Acest lucru s-a demonstrat prin participarea fermierilor, elevilor, studenților cât și a cadrelor didactice de la Universitatea de Științele Vieții Iași. Punctul forte al evenimentului a fost vizita în tabara de vară și prezentarea efectivelor de animale aflate în Ferma stațiunii. Este al doilea an când se organizează acest eveniment și, ca rezultat al întâlnirii, menționăm solicitările fermierilor cu privire la achiziționarea de material genetic pentru îmbunătățirea calității efectivelor din fermele proprii.

După cum spunea și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, domnul Valeriu Tabără: ”degeaba avem clădiri moderne, degeaba avem tehnologie automatizată și cu inteligență artificială, dacă nu avem în fermele noastre material genetic de înaltă clasă”. Așadar, Stațiunea de cercetare trebuie să fie și este un pol de promovare și de implementare a noilor tehnologii, de punere în practică a cercetării românești și de diseminare de informații către fermieri, către cei din producție.

Stafful Facultății de Zootehnie și directori de instituții din agricultura moldavă au participat la acest eveniment de înaltă ținută profesională. Toți au remarcat și au susținut nevoia dezvoltării sectorului laptelui și importanța acestuia în alimentația umană. Chiar dacă în ultima vreme se insistă cu privire la consumul de proteină din surse alternative, cum ar fi lăcustele, zootehniștii trebuie să se concentreze pe asigurarea unor alimente de origine animală de calitate, în cantități îndestulătoare și la prețuri accesibile.

O altă problemă arzătoare s-a desprins în urma discuțiilor avute și anume: lipsa personalului calificat mediu, adică tehnicienii veterinari și tehnicienii zootehniști. Dacă despre tehnicienii zootehniști nici nu mai putem vorbi deocamdată pentru că această specializare a dispărut de multă vreme din programul liceal, despre tehnicienii veterinari nu putem spune decât că absolvenții vor să lucreze doar la oraș și la cabinete de ”tuns pisici și câini”. Așadar aceștia au uitate că mai există și alte specii iar munca de veterinar, în principal, este în fermă. Dar, una peste alta, a fost un eveniment reușit, cu o largă participare. Felicitări organizatorilor cât și participanților care au ridicat valoarea acestei întâlniri de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024