Prima pagină » Actualitate » Libertatea presei „aproape de punctul de rupere” în multe țări UE
Libertatea presei „aproape de punctul de rupere” în multe țări UE

Libertatea presei „aproape de punctul de rupere” în multe țări UE

29 apr. 2024, 21:40,
în Actualitate

Hărțuirea lucrătorilor din mass-media are un „efect înfiorător” asupra capacității lor de a cere socoteală actorilor puternici, se arată în raport, scrie Politico.

Atacurile împotriva jurnaliștilor și accesul limitat la informații de interes public afectează profund libertatea presei în Europa, potrivit unei rețele de ONG-uri pentru libertăți civile.

„Libertatea și pluralismul presei se află încă periculos de aproape de punctul de rupere în multe țări ale UE și trebuie resuscitate aproape pe deplin”, a spus Liberties în raportul său anual, care a studiat 19 țări din UE.

Hărțuirea lucrătorilor din mass-media are un „efect înfiorător” asupra capacității lor de a trage la răspundere actorii puternici, a spus rețeaua din Berlin, adăugând că femeile jurnaliste se confruntă cu un volum disproporționat de atacuri – în special online.

„Unele guverne continuă să refuze jurnaliştilor accesul fie la documente, fie la evenimente”

În 2023, 281 de atacuri împotriva femeilor jurnaliste și lucrătoare media au fost înregistrate în țările membre UE și candidate, conform inițiativei Mapping Media Freedom.

Raportul Liberties a criticat, de asemenea, accesul limitat la informații de interes public în țările UE, inclusiv Germania, Ungaria, Lituania și Țările de Jos.

„Unele guverne continuă să refuze jurnaliştilor accesul fie la documente, fie la evenimente”, se arată în document.

„În Ungaria, întrebările jurnaliştilor din presă către autorităţile publice rămân fără răspuns. Solicitările oficiale privind libertatea de informare tind, de asemenea, să rămână fără răspuns sau sunt îndeplinite doar ani mai târziu.”

În martie, Actul european pentru libertatea presei – o încercare la nivelul UE de a proteja libertatea presei, pluralismul mass-media și independența editorială în bloc – a primit aprobarea finală din partea instituțiilor UE.

Cu toate acestea, Liberties a criticat eficacitatea acestuia.

„EMFA nu reușește să abordeze numeroase probleme presante din peisajul media european și abordează doar un număr limitat de amenințări la adresa libertății și pluralismului presei”, se spune în raport, scrie Politico.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025