Actualitate

Licenii vor studia o nouă disciplină. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege

Publicat: 04 mai 2022
o mana care tine un pix si raspunde la cerintele examenului
Proiectul a trecut cu 215 voturi, 17 împotrivă şi 44 de abţineri. Legea merge la Senat în calitate de for decizional

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului ‘Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România’. Proiectul a trecut cu 215 voturi, 17 împotrivă şi 44 de abţineri. Legea merge la Senat în calitate de for decizional.

Proiectul legislativ prevede introducerea noii discipline începând cu anul şcolar 2023-2024. Școlile vor avea libertatea să aleagă dacă susțin sau nu cursul.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educației, în colaborare cu reprezentanții organizațiilor de revoluționari.

Cadrele didactice care predau disciplina pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate.

„Prezenta lege are ca obiect de reglementare introducerea în curriculumul la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, disciplină de importanță națională pentru sistemul de învățământ românesc”, prevede legea adoptată de Camera Deputaților.

Elevii vor avea o nouă materie la școală din 2023: educația pentru mediu

O lege care prevede apariția unei noi materii școlare legate de protecția mediului a intrat în vigoare luni, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și apariția în Monitorul Oficial.

Actul legislativ introduce un nou articol în Legea educației:

”Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la data de 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023—2024.”

Proiectul legislativ a fost inițiat în martie 2021 de un grup de parlamentari liberali, printre care se numără și Monica Anisie, fost ministru al Educației. Inițiatorii susțin că învățământul primar (clasele 1-4) ”este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu… Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”.

”Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal), adoptat de Comisia Europeană”, mai arată inițiatorul legii, deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu.

 

 
Comentarii
Adauga un comentariu