Prima pagină » Actualitate » Liderii schimbării: Iașiul, printre cele mai active județe la returnarea ambalajelor SGR

Liderii schimbării: Iașiul, printre cele mai active județe la returnarea ambalajelor SGR

18 mart. 2025, 07:00, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

An de an, pe 18 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Reciclării – un prilej pentru a ne aminti cât de important este să avem grijă de mediul înconjurător și să apreciem eforturile celor care dau tonul în lupta împotriva deșeurilor. În continuare, la mai bine de un an de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), ieșenii sunt printre cei mai activi la returnarea ambalajelor cu garanție.

Cu plasele pline, aceștia demonstrează lună de lună că drumul spre punctele de colectare SGR este unul bine cunoscut, iar asta se vede în cantitatea de ambalaje returnate – doar în luna ianuarie, peste 12 milioane de recipiente au fost recuperate la nivelul județului. Cu fiecare ambalaj returnat, localnicii demonstrează că responsabilitatea față de mediu nu este doar o noțiune pur teoretică, ci însăși realitatea din teren.

În prezent, SGR este cel mai eficient instrument de colectare a deșeurilor de băuturi în vederea reciclării pe care românii îl au la îndemână.

Provocarea RetuRO: 6 miliarde de ambalaje returnate la nivel național

În 2025, România are șansa de a face un pas decisiv în lupta cu deșeurile, iar RetuRO, administratorul sistemului, a lansat în acest sens o provocare tuturor românilor: 6 miliarde de ambalaje returnate până la finalul anului. O propunere ambițioasă, dar realizabilă, care ne va permite să reducem semnificativ cantitatea de ambalaje SGR care ajunge în natură sau la gropile de gunoi.

În primul an de funcționare a sistemului, românii au returnat prin SGR peste 3,36 miliarde de ambalaje. Ca un exercițiu de imaginație, dacă presupunem că toate aceste ambalaje ar fi de 0,5 litri și le-am pune cap la cap, ar rezulta un șir lung care ar putea înconjura Pământul de aproape 20 de ori.

Ce înseamnă 6 miliarde de ambalaje colectate pentru comunitate?

Provocarea celor 6 miliarde de ambalaje nu este doar o necesitate, ci și o oportunitate de a crea un impact pozitiv în comunitate pe mai multe planuri:

  1. Un mediu mai curat și un consum mai responsabil de resurse

Efectele SGR se văd deja în comunitatea locală: de la străzi și spații de relaxare în aer liber mai curate, până la păduri care răsuflă ușurate. O plimbare în parc sau în mijlocul naturii devine, astfel, o plăcere.

  1. Susținerea economiei circulare

Cu SGR, ambalajele de băuturi își urmează cursul firesc: de la raft, la punctele de colectare, către reciclatori și înapoi la raft, sub formă de noi ambalaje. Astfel, resursele naturale sunt protejate, întrucât, prin reciclarea ambalajelor, rezultă materie primă secundară de calitate pentru a acoperi mare parte din producția de noi ambalaje la nivel național. Mai mult, materia obținută în urma reciclării reduce dependența de importuri și susține dezvoltarea economiei circulare în România.

  1. Alăturarea la o mișcare națională

Provocarea celor 6 miliarde de ambalaje este un efort colectiv care unește comunități din întreaga țară într-un obiectiv comun: un mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Sistemul a fost gândit pentru a facilita returnarea ambalajelor într-un mod simplu și accesibil pentru toată lumea. În acest sens, planurile RetuRO pentru dezvoltarea sistemului în 2025 vizează încurajarea micilor comercianți, în special în zonele rurale, să se înscrie în SGR și să înființeze propriile puncte de colectare.

În sprijinul acestui demers, RetuRO oferă micilor comercianți asistență logistică, suport informațional și soluții adaptate nevoilor specifice ale comercianților, pentru a facilita integrarea lor în sistem, astfel încât românii din toate colțurile țării să returneze ambalajele cu ușurință și să contribuie activ la transformarea sustenabilă a comunităților.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Tradiții și obiceiuri în Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor, ziua tăcerii adânci înainte de Învierea Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR înainte de Paşte 2025. Ce trebuie să ştie românii cu valută forte „la saltea”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • E printre cele mai active pt ca suntem printre cele mai sarace judete, nu ca i-a apucat pe toti acuma sa recicleze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025