National

Liderul PNL, Florin Cîțu, declarații despre reforma pensiilor și renegocierea PNRR. „Este imposibil”

Publicat: 27 ian. 2022
Florin Cîțu, liderul PNL, într-o conferință de presă
Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că va cere coaliției de guvernare aprobarea unui act normativ care să taie accesul firmelor rusești la fonduri europene

Florin Cîțu, liderul PNL, a vorbit despre reforma pensiilor. Fostul premier al României declară că nu există nicio șansă ca subiectul acesta, prevăzut în PNRR, să poată fi renegociat cu UE, astfel încât pensiile românilor să fie mărite cu sume mai mari de bani.

Totodată, el susține că în contractul cu Uniunea Europeană nu există vreun paragraf care să prevadă renegocierea acordului PNRR.

Florin Cîțu, despre reforma pensiilor

În declarația sa, Florin Cîțu mărturisește că nu a fost anunțat de discuția pe care actualul premier al României, Nicolae Ciucă, a purtat-o de curând.

„Nu am avut această discuție. Premierul nu mi-a spus că a avut această discuție despre PNRR. Acest contract pe care noi îl avem cu UE, nu există niciun fel de punct în care să se vorbească despre negocierea acordului. Trebuie să oprim tot, se discută și se reia procedura de la zero. Este imposibil. Nu spun că e perfect, dar e unul ambițios. Avem acolo trei reforme importante, amânate, a pensiilor, a salariilor și a sistemului de învățământ”, a declarat Florin Cîțu.

Ce spune Marius Budăi despre majorarea pensiilor

Pentru ca pensiile să poată fi majorate, mai întâi trebuie rezolvate inechitățile din sistem, lucru realizabil prin promulgarea unei noi legi și prin producerea unui impact bugetar. Aceste aspecte nu au fost luate în calcul până acum.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%.Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările trebuie să țină cont și de pandemie. Sunt elemente de context care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%.

Ministrul Muncii nu oferă garanții

Marius Budăi susține că își dorește reducerea gradului de sărăcie. Acesta a anuțat că va demara discuția pentru renegocierea PNR, care a fost aprobată de către premier. În cadrul acestei întruniri se va discuta problema majorării pensiilor, dar ministrul muncii nu oferă nici o garanție lucrul acesta se va întâmpla în 2023.

„Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un non-sens. Vorbim de reducerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă.  Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a declarat Marius Budăi

De la începutul anului, pensiile speciale au fost majorate cu 20%, în timp ce pensiile bazate pe contributivitate au fost majorate cu doar 10%. Acest lucru a revoltat asociațiile de pensionari, care i-au cerut premierului Nicolae Ciucă, să explice care este motivul acestei decizii.
Comentarii
  • De ce PSD a promulgat legea ca pensia unui magistrat sa fie legata de salariul unui judecator in activitate? De cate ori creste salariul pe functie a judecatorului creste si pensia celui iesit la pensie pe aceeasi functie. Prostii care au muncit in Intreprinderi si au contribuit la Avutia Nationala devalizata de catre toate partidele politece din 1990 pana in prezent care au un singur scop INAVUTIREA lor si a acolitilor, ii doare in Pix de. Popor

  • De ce PSD a promulgat legea ca pensia unui magistrat sa fie legata de salariul unui judecator in activitate? De cate ori creste salariul pe functie a judecatorului creste si pensia celui iesit la pensie pe aceeasi functie. Prostii care au muncit in Intreprinderi si au contribuit la Avutia Nationala devalizata de catre toate partidele politece din 1990 pana in prezent care au un singur scop INAVUTIREA lor si a acolitilor, ii doare in Pix de. Popor

Adauga un comentariu