National

Lift „manual” într-un spital din România. Cum devine acesta funcțional

Publicat: 14 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lift manual într-un spital din România. Cum devine acesta funcțional

La Spitalul Municipal Sighișoara, încă se mai folosesc lifturile vechi de 123 de ani. Bolnavii sunt transportați către nivelele superioare cu un lift tras de frânghii. Ascensoarele manuale, sunt folosite doar în cazuri cu adevărat importante.

Conducerea unității sanitare declară înlocuirea în scurt timp a bătrânelor lifturi. Un astfel de proiect a fost demarat în urmă cu patru ani, însă lucrurile nu s-au finalizat după așteptări. De această dată, conducerea promite că va rezolva problema.

Clădirea fiind o construcție de patrimoniu, pentru lucrările de reparații sunt necesare mai multe autorizații speciale. Trei astfel de lifturi, pe care românii nu mai știu cum arată, sunt încă folosite la Spitalul Municipal Sighişoara.

Pentru punerea în funcțiune a acestor ascensoare vechi de peste un secol este întotdeauna necesar un angajat, care mânuiește frânghiile.

Reporter: „Trebuie să puneţi frâne?”

Angajat spital: „Da da, ca să nu ducem bolnavii în gol.”

Chirurg: „Nu este consemnat niciun incident. Din punct de vedere tehnic este o bijuterie, un copil de nouă ani poate să ridice liftul. Fără acest lift activitatea noastră în această clădire ar fi fost imposibilă. Lifturile au fost construite odată cu clădirea spitalului, în 1896, în perioada ocupaţiei austro-ungare şi sunt adevărate capodopere arhitecturale. Sunt folosite insă doar în cazuri urgente.”

Femeie: „Asta e lift de sute de mii de an de ani, care nu funcţionează, îl trage cu funia.”

În aceste lifturi au urcat şapte membri, miniştrii ai Sănătăţii. Dar pentru schimbarea bătrânelor lifturi nu au fost găsite momentan soluţii concrete. Problema a fost readusă în ordinea de zi a conducerii spitalului în urmă cu şase luni.

Tanaszi Sarolta, manager spital municipal Sighişoara: „În cel mai scurt timp dorim să derulăm procedura. Lifturile noi sunt importante atât pentru pesronalul medical cât şi pentru pacienţii noştri pentru că clădirile sunt pe două nivele şi să transporţi pacienţii este greu.”

Noile lifturi ar trebui achiziționate de primărie.

Ovidiu Mălâncrăvean, primar Sighişoara: „Este o investiţie pe care o pregătim de mult timp. Sperăm că de data aceasta să avem şi firme care vor veni la licitaţie şi vor executa această lucrare.”

După încheierea proiectului, autorităţile se gândesc că unul dintre cele 3 lifturi să fie donat muzeului de istorie din Sighişoara. Pe când celelalte două să rămână conservate în spital – unde vor putea fi admirate de pacienţi, dar şi de turişti.

Adauga un comentariu