A venit, în sfârşit, vara la noi. Zilele călduroase sau chiar toride trec parcă mai uşor când bei o limonadă de casă. După-amiezile petrecute la cratiţă, când faci dulceaţă de cireşe sau vişine, sunt mai uşor de suportat cu o felie de harbuz. Dar oare nu ţi-ar plăcea şi mai mult un pahar cu limonadă cu pepene roşu, de pe care broboanele de apă se rostogolesc în valuri?
Limonada e băutura specifică sezonului cald. Indiferent de ingredientele din care e făcută, e uşor de preparat, aromată şi perfectă atât când ieşi la terasă, cât şi atunci când lucrezi în livadă, citeşti în balcon sau faci mâncare. Ideal la ea este şi faptul că poate fi făcută din ingrediente pe care le ai la îndemână, în curte sau în apartament. Hai să vedem câteva reţete de limonadă cu pepene roşu.
Limonadă cu harbuz şi sirop de mentă
De ce să-ţi prepari această limonadă? Pentru că nu are adaosuri de chimicale, precum băuturile din comerţ. Cu alte cuvinte, ştii ce bei şi nici nu te costă aşa mult ca atunci când comanzi una la terasă.
Ingrediente:
- 500 gr pepene roşu, curăţat de sâmburi
- cca 800-900 ml apă rece
- 1-2 lămâi stoarse (în funcţie de cât de acră vrei să fie limonada)
- cca 200 ml sirop de mentă
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un blender şi amestecă maxim 1 minut. Pepenele roşu se va sfărâma foarte rapid. Gustă apoi. Dacă o vrei mai acră sau mai dulce, adaugă, după caz, zeamă de lămâie sau sirop de mentă. Ţine limonada la frigider minim 2-3 ore, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Idee de servire:
Serveşte limonada într-un pahar înalt, decorat cu jumătate de felie de lămâie şi o frunză de mentă. De asemenea, dacă nu ai sirop de mentă, poţi încorpora sirop de arţar.
Limonadă cu pepene roşu şi miere de albine
Ingrediente:
- 1 kg pepene roşu, fără sâmburi
- cca 600 ml apă rece
- 1-2 lămâi (în funcţie de gustul acru pe care îl doreşti)
- 2-3 linguriţe de miere de albine
Mod de preparare:
Pune bucăţile de pepene roşu, evident miezul, în blender. După câteva secunde de mixare adaugă mierea de albine şi zeama de lămâie. Mixează iarăşi. Gustă pentru a vedea dacă îţi place cum a ieşit. Dacă totul e în regulă, strecoară limonada într-o carafă. De ce e necesar acest pas? Întrucât e posibil ca din harbuz să mai rămână nişte firişoare albe. Încorporează şi apa în carafă şi amestecă folosind o lingură.
Idee de servire:
Serveşte limonada cu pepene roşu şi miere de albine în coaja unei jumătăţi de harbuz. Decorează cu un pai verde sau galben.
Cum să faci limonadă cu pepene roşu şi căpşuni
Ingrediente:
- 1 kg harbuz, fără sâmburi
- 1 lămâie stoarsă
- 1-2 linguriţe sirop de agave
- cca 300 gr căpşuni
- câteva cuburi de gheaţă
Mod de preparare:
Trece pepenele roşu prin blender. Adaugă căpşunile. După ce s-au mărunţit foarte bine, pune restul ingredientelor (cu excepţia cuburilor de gheaţă).
Idee de servire:
Serveşte limonada cu câteva cuburi de gheaţă, într-un pahar decorat cu o căpșună.
Limonadă cu pepene roşu şi busuioc
Ingrediente:
- 500 gr miez de harbuz, fără sâmburi
- 2-3 frunze de busuioc
- 1-2 lime stoarse
- 1 litru de apă
- câteva frunze de mentă
- cuburi de gheaţă
Mod de preparare:
În cana blenderului pune harbuzul, apa şi zeama de lime. Amestecă bine şi gustă. Dacă ţi se pare că e acră, adaugă 1-2 linguri de miere de albine. Ţine limonada în frigider circa 1-2 ore sau consum-o pe loc.
Idee de servire:
Pune limonada cu pepene roşu într-o carafă mai mică şi decorează cu frunzele de mentă şi busuioc.
Limonadă cu pepene roşu şi rom
Este de fapt, un cocktail alcoolizat de vară, nu limonadă, dar te asigur că îţi va plăcea.
Ingrediente:
- 500 gr pepene roşu, fără sâmburi
- 80 ml rom
- 50 gr lapte de cocos
- 50 ml zeamă de lime
- 1 cană de cuburi de gheaţă
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele, inclusiv gheaţa, într-un blender şi amestecă până la omogenizare.
Idee de servire:
Umezeşte gura paharului, apoi trece-l prin zahăr tos şi toarnă în el acest cocktail cu rom. Decorează cu o jumătate de felie de lime.
Suc de pepene roşu cu mentă şi ghimbir
Ingrediente:
- miezul de la 3-4 felii de harbuz, fără sâmburi
- câteva frunze de mentă
- 1 bucăţică de ghimbir curăţat
Mod de preparare:
Se mixează ingredientele în blender, apoi se strecoară într-o carafă, folosind sita (menta se mărunţeşte în blender).
Idee de servire:
Pune sucul într-o carafă şi decorează cu mentă proaspătă.
Sfaturi generale:
- – pepenele roşu poate fi utilizat pentru multe băuturi întrucât este neutru la gust şi se combină perfect cu o multitudine de ingrediente;
- – dacă bei limonadă de harbuz ori mănânci o felie, trebuie să ştii că digestia îţi va fi încetinită, întrucât acest fruct are o cantitate mare de apă;
- – harbuzul poate fi combinat cu fructe acrişoare, fructe uscate, zahăr, miere, verdeţuri cu un conţinut redus de glucide, brânzeturi şi carne slabă;
- – pepenele roşu nu se combină cu: cereale, carne grasă, lapte, unt, măsline, margarină, verdeţuri cu un conţinut moderat de glucide.
Hai să vedem cum prepară limonadă cu pepene roșu celebra Jamila: