Eveniment-Social

Linie telefonică TelVerde, deschisă de Arhiepiscopia Iasilor pentru credincioşi

Publicat: 23 mart. 2020

Linia telefonică TelVerde s-a deschis la Arhiepiscopia Iasilor pentru credincioşi. Sunt 71 de preoţi care preiau apeluri telefonice, iar în ultimele zile au fost peste 100 de apeluri. Nu există un centru un centru operaţional, ci apelurile sunt primite pe propriile telefoane în judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ. De asemenea, preotul Constantin Sturzu a adus în discuţie şi situaţia nefericită a preotului Tenchiu din comună Ruginoasă. Totodată, acesta susţine că persoanele au nevoie de sfaturi duhovniceşti în această perioadă.

„Avem această linie telefonică deschisă 24/24h. A trebuit să mai adăugăm preoţi, în aceste momente avem 71 de preoţi care preiau aceste apeluri telefonice. În ultimele zile au fost peste 100 de apeluri. Nu există un centru operaţional unde preoţii stau fizic, ci apelurile sunt primite pe propriile telefoane mobile. Sunt preoţi din trei judeţe: Iaşi, Botoşani şi Neamţ.

Solicitările vin în zona aceasta duhovnicească. Sunt mulţi oameni panicaţi, speriaţi şi cer sfaturi de întărire, de mângâiere, de încurajare şi ce să facă în această situaţie a pandemiei. Aceşti preoţi ştiu că în anumite situaţii trebuie să redirecţioneze aceste apeluri autorităţilor, dacă sunt cazuri grave de coronavirus, sunt îndrumaţi să sune la 112. Dacă sunt cazuri mai uşoare de natura medicală, avem un medic epidemiolog şi două asistente care sunt dispuşi să ajute.

Mai sunt cazuri rare, mai precis doua, în care s-a cerut ajutor financiar, mai precis alimente. Voluntarii au dus la uşa aceste alimente. Am ajutat o persoană care era izolată şi nu avea cine să o ajute.

Avem această linie telefonică deoarece suntem într-o situaţie excepţională. Lumea este îndemnata să comunice cu preoţii şi să stea în izolare. Aceste dialoguri sunt în fiecare seară pe portalul Doxologia.ro de la ora 21. Preoţii intră în dialog cu persoane din întreaga lume. Printre preoţi se poate enumera şi Constantin Necula, intra live pe Facebook, iar portalul mijloceşte acest lucru.

La Ruginoasa a fost o situaţie mai specială. Preotul de acolo regreta mult ce s-a întâmplat. Oamenii au forţat intrarea deoarece le era foarte frig, iar atunci au intrat poliţiştii. Este regretabil, înţelegem că este greu. Va trebui să înţelegem această nevoie, au nevoie de Dumnezeu. Vor sluji preoţii, vor citi pomelnice. Trebuie să înţelegem că fără solidaritate, fără a respecta într-un totul ceea ce ni se transmite nu putem să ieşim din această situaţie, ci doar o vom lungi.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Constantin Sturzu.loading...

Adauga un comentariu