Liste lungi de așteptare la Clinica de Recuperare Cardiovasculară din Iași. Pandemia COVID-19 a arătat cât de esențială este recuperarea în rândul pacienților. Tratamentul pentru persoanele afectate de infecția cu coronavirus trebuie continuat o lungă perioadă de timp. Pacienții beneficiază de un program de recuperare complet, inclusiv de consiliere pshihologică de specialitate
Pacienții post-COVID-19 merg la Clinica de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași pentru a beneficia de tratamentul complet de recuperare. În cadrul clinicii se realizează o evaluare completă a fiecărui pacient în parte. Bolnavii primesc un regim alimentar specific de îmbunătățire a carențelor nutriționale, mulți având deficiențe de vitamina D, B, care trebuie corectate, reechilibrarea parametrilor biochimici și nivelul de Sodiu, Magneziu, Potasiu care este modificat de infecția cu coronavirus. Nu în ultimul rând, este tratamentul medicamentos care trebuie să fie optimizat în funcție de fiecare pacient care beneficiază și de exerciții fizice și consiliere psihologică. În funcție de gravitatea problemei, pacienții revin la control după 3 și 6 luni pentru reevaluare.
Sunt foarte puține centre de recuperare cardiovasculară în zona Moldovei. Clinica de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalul de Recuperare din Iași este singura care face o evaluare complexă a pacientului. Recuperarea este privită diferit odată cu pandemia de coronavirus, când recuperarea cardiovasculară și respiratorie este importantă nu numai pentru a modifica perametri vitali afectați la pacienții cu afecțiuni cadriovasculare. Foarte mulți bolnavi cu afecțiuni cardiovasculare, metabolice, cu insuficiență cardiacă sau care suferă de diabet, obezitate sau de o boală arterială periferică și multe altele au nevoie obligatoriu de recuperare.
Indiferent dacă au antecedente cardiovasculare sau nu, infecția cu coronavirus a afectat zeci de pacienți
Persoane cu antecedente de infarct miocardic, insuficiență cardiacă cronică, care s-au infectat cu coronavirus, riscă să ajungă în stare mult mai gravă la spital. Chiar și cei care nu au antecedente pot avea ulterior nevoie de recuperare cardiovasculară. Senzația de lipsă de aer, dispnee, palpitații, o stare de oboseală foarte frecvent întâlnită la cei care au trecut prin această infecție sunt semnele care arată că au nevoie de recuperare cardiovasculară.
„Modalitățile de tratament diferă de la pacient la pacient, de la asocierea unor comorbidități mai complexe, față de alți pacienți, să spunem, care nu au comorbidități, mai ales cei cu diabet, cu obezitate, pacientul cu insuficiență cardiacă, cu afectare renală severă sau cu tulburări cognitive care pot să rămână cu sechele importante și după această infecție se recuperează ceva mai greu. Dar sunt și pacienți care trec foarte ușor prin această boală și reluarea vieții este foarte rapidă și chiar după câteva săptămâni dispar aceste simptome. Ceea ce e foarte caracteristic, apropo de simptome, este această oboseală care persistă la foarte mulți pacienți chiar după câteva luni după această infecție, și menționăm și tulburările de ritm care pot să apară și să persiste chiar după negetivarea acestei infecții.
De aceea pacienții trebuie foarte atent monitorizați de medicul cardiolog pentru a sesiza aceste modificări. În plus, trebuie să colaborăm foarte bine și cu colegii pneumologi, deoarece multe complicații apar și la nivel pulmonar, funcția respiratorie este afectată, capacitatea vitală și toți parametrii sunt modificați. Așadar, pacienții trebuie învățati și cum să respire, sunt niște exerciții speciale pentru creșterea amplitudinii respiratorii și pentru o viață mai bună”, spune prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare din Iași.
Ce implică tratamentul complet pentru recuperarea cardiovasculară a pacienților?
Recuperarea cardiovasculară post-COVID-19 implică o evaluare cardiovasculară inițială a pacientului. Este vorba despre o evaluare clinică pentru a vedea anumite modificări ale unor funcții. Foarte important este testul de efort cardiopulmonar și Clinica de Recuperare Cardiovasculară beneficiază de un astfel de aparat, singurul existent în cele 8 județe ale Moldovei. Acesta ajută foarte mult în a diferenția modificările cardiace de cele respiratorii, la a se stabili clar niște perametri care vor fi utili în recuperarea cardiovasculară la acești pacienți. De asemenea, se mai face și monitorizarea pentru a vedea dacă sunt tulburări de ritm în timpul programului de recuperare sau dacă au modificări tensionale.
„Toată această evaluare este importantă pentru că pe baza ei se inițiază un program complex de recuperare cardiovasculară care include nu numai kinetoterapie bazată pe exerciții fizice de tip aerobic în special, dar și măsuri dietetice, consiliere psihologică. Foarte mulți pacienți au stări de anxietate, de depresie după această infecție și au nevoie de sfatul psihologului. Știu că putem colabora și cu alți colegi de pe diferite specialități, fiind pacienți și cu tulburări neurologice, tulburări respiratorii sau psihiatrice și atunci avem nevoie de o echipă interdisciplinară. În plus, optimizăm schema de tratament după modificările tensionale din cursul acestei infecții, mai ales creșteri tensionale apărute, dar au fost și pacienți cu scăderi ale tensiunii arteriale.
De aceea trebuie fie crescute, fie reduse dozele de medicamente după evaluarea cu mare atenție. La finalizarea programului de recuperare se mai face o evaluare. Pacientul, treptat, își revine la parametrii pe care i-a avut înainte de această infecție, dar e nevoie mai ales de continuarea acestor programe și la domiciliu pentru a câștiga foarte mult din acești parametri pe care i-am menționat”, adaugă prof. dr. Florin Mitu.
Listele de așteptare la Clinica de Recuperare Cardiovasculară se întind pe câteva luni
Pacienții se internează pentru recuperarea cardiovasculară fie după o lună sau două de la infectarea cu coronavirus, fie după trei-patru luni. Clinica de Recuperare Cardiovasculară are un sistem de programare pentru acești pacienți cu probleme cardiace. Listele de așteptare se întind pe câteva luni. Orice persoană care are modificări ale stării de sănătate după infecția de coronavirus trebuie să încerce să își facă o astfel de programare și să înceapă recuperarea.
„Uneori este greu de spus care sunt elementele care agravează problemele de sănătate la o persoană, dar e clar că cei cu comorbidități pot avea o formă mai severă a infecției cu coronavirus, cu o evoluție mult mai defavorabilă. O internare a unui pacient pentru recuperare durează în medie 10-14 zile, depinde de pacient, dar pacientul trebuie învățat cum să își facă aceste exerciții și să monitorizeze acești parametri simpli acasă. Pot astfel să afle de frecvența cardiacă, numărul de respirații, tensiunea arterială și, dacă se poate, o saturație a oxigenului prin acele pulsoximetre, care sunt foarte ușor de folosit, măcar până în momentul în care capacitatea funcțională revine la normal”, încheie prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare din Iași.