Actualitate

Lipsa unui medicament important în tratarea disfuncțiilor tiroidei, problema cu care se confruntă din ce în ce mai mulți bolnavi

Publicat: 15 mart. 2020

De luni de zile, e criza în farmacii de Euthyrox, un medicament vital bolnavilor de tiroida – celor care suferă de insuficientă tiroidiană şi, în special, celor care au fost operaţi de tiroida. Aproximativ 5% din populaţie suferă de insuficientă tiroidiană, adică un milion de oameni. Mai multe zeci de mii sunt efectiv dependenţi de levothyroxinum, substanţa activa din Euthyrox. De câteva săptămâni, criza s-a acutizat şi a dispărut şi înlocuitorul Euthyrox-ului, L-thyroxin. Bolnavii asiguraţi au dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se găsesc nici la vânzare liberă (fără compensare).

Glanda tiroidă este o glandă endocrină, care are formă de fluture. Este situată la baza gâtului, lungimea fiecărui lob nu depăşeşte 5 cm, iar greutatea să nu depăşeşte 30 de grame la adult. Dimensiunea să redusă este indirect proporţională cu importanţă acestei glande pentru sănătate: tiroida influenţează modul în care funcţionează fiecare celulă, ţesut sau organ, de la muşchi, oase şi piele la tractul digestiv, creier, inima şi multe altele. Glanda tiroidă îndeplineşte aceste roluri în primul rând prin secreţia hormonilor care controlează rapiditatea şi eficienţa cu care celulele transformă substanţele nutritive în energie (activitate chimică cunoscută sub numele de metabolism) – altfel spus, gland tiroida are un rol important în reglarea metabolismulul, astfel încât celulele să funcţioneze normal. Afecţiunile tiroidiene sunt determinate de diferite dereglări la nivelul producţiei de hormoni – dacă nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava şi pot cauza alte probleme severe de sănătate.

Adauga un comentariu