National

Lista candidaţilor AUR la alegerile parlamentare: generali cu pensii speciale şi condamnări penale

Publicat: 05 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista candidaţilor AUR la alegerile parlamentare generali cu pensii speciale şi condamnări penale
Mircia Chelaru

Pe listele de candidaţi ai Alianţei pentru Unirea Romanilor (AUR) sunt cel puţin trei militari care beneficiază de pensie specială. Unul dintre ei, Mircia Chelaru, are o condamnare penală, iar o treime din pensia sa este preluată de ANAF.

Generalul Mircia Chelaru, fost şef al Statului Major General, a primit, în 2019, o pensie specială de 106.800 lei/ an.

Şi soţia sa are pensie specială, de la ministerul de Interne: 100.800 de lei/ an.

Chelaru a fost condamnat definitiv, de magistraţii de la Curtea de Apel, în 2016, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul vizează modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobritoiu, şi alţi zece generali şi colonei.

Judecătorii l-au obligat pe general să plătească aproape 93.000 de lei, ceea ce reprezintă daune materiale faţă de MApN, dar şi peste 850.000 de lei, ceea ce reprezintă foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei.

În consecinţă, o treime din pensia lui Chelaru este preluată de ANAF.

Pe listele AUR se afla şi Francisc Toba, fost vicepreşedintele FSN din Sibiu, deputat FDSN (septembrie 1992); preşedintele Organizaţiei FDSN din Sibiu şi membru al Grupului parlamentar al PDSR. Toba a fost şi consilier al lui Adrian Năstase. În trecut, Toba a candidat şi pe listele PSD pentru Parlament, iar anul trecut făcea parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD Ninel Peia.

Pensia specială a lui Tobă: 47.832 lei, în anul 2019.

Un alt pensionar special care candidează pentru AUR este generalul Nicolae Roman, suspectat că ar fi participat la represiunea de la Timişoara, din decembrie 1989. El are o pensie de 165.000 lei, pentru anul fiscal 2019. Soţia sa este tot pensionar al ministerului Apărării şi a primit 62.000 de lei, tot în anul fiscal 2019.

Adauga un comentariu