Economic Local

Lista cu ieșenii admiși în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, publicată pe site-ul AFM. În 2023, s-au înscris 3.470 de potențiali beneficiari

Publicat: 01 feb. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Lista cu ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice publicată pe site-ul AFM. În 2023 s-au înscris 3.470 de potențiali beneficiari
Programul Casa Verde Fotovoltaice este disponibil celor interesați

O listă cu ieșenii admiși în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, care au depus dosare în 2023, a fost publicată pe site-ul AFM. Până în prezent, au fost avizate 9.566 de dosare la nivel național. Durata de implementare este de 12 luni de la data publicării listei

Zeci de ieșeni admiși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” pot demara implementarea proiectelor. Dacă au ales instalatorul validat, pot trece la etapele următoare, respectiv implementarea proiectului și decontarea de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a sumelor solicitate de instalatorii validați. Lista dosarelor acceptate în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice” a fost publicată pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea aferentă, sesiunea 2023. Durata de implementare a proiectelor este de 12 luni de la data publicării listei. În anul 2023, din Iași, s-au depus 3.470 de dosare.

Lista cu ieșenii admiși în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, pe site-ul AFM

Din toată țara, 86.625 de persoane fizice s-au înscris cu succes în aplicația informatică. Implementarea proiectului se realizează de beneficiar prin îndeplinirea formalităților specifice obținerii tuturor avizelor și acordurilor, precum și prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice și racordarea acestuia la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, prin intermediul unui instalator validat. Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.

Astfel, beneficiarii trebuie să suporte o contribuție proprie de 2.000 de lei. Scopul programului „Casa Verde Fotovoltaice” reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

Program suspendat pentru aproape două luni

Programul a fost suspendat anul trecut, ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023, prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL, ca instalator, publicat pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu în data de 28 august 2023, precum și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului. Aplicația programului a fost deblocată.

Astfel, aproape 10.000 de beneficiari pot implementa proiectele. Lista cu ieșenii admiși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost publicată pe site-ul AFM.

Comentarii
Adauga un comentariu