Eveniment-Social

Listă specială, cu o serie de profesori universitari și personalități, publicată la Iași – FOTO

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Listă specială cu o serie de profesori universitari și personalități publicată la Iași  FOTO
O serie de profesori și cercetători, alături de întreaga comunitate a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași au sărbătorit (miercuri, 16 noiembrie 2022) împlinirea a 85 de ani de la înființarea Politehnicii moderne de astăzi și 209 ani de la primele cursuri de inginerie în limba română susținute de Gheorghe Asachi la Iași. Cu acest prilej, o listă specială de oficiali politehniști au fost premiați și omagiați

În urmă cu câteva zile, la Iași a fost publicată o listă specială, cu o serie de profesori universitari și personalități. Astfel, o serie de profesori și cercetători, alături de întreaga comunitate a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, au sărbătorit miercuri, 16 noiembrie 2022, împlinirea a 85 de ani de la înființarea Politehnicii moderne de astăzi și a 209 ani de la primele cursuri de inginerie în limba română, susținute de Gheorghe Asachi la Iași

Listă specială, cu o serie de profesori universitari și personalități, publicată la Iași. Cadrul a fost legat de momentul în care întreaga comunitate a Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a sărbătorit, pe 16 noiembrie 2022, împlinirea a 85 de ani de la înființarea Politehnicii moderne de astăzi și a 209 ani de la primele cursuri de inginerie în limba română, susținute de Gheorghe Asachi la Iași.

O serie de profesori universitari din Iași se află pe o listă specială

La festivitate, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la nivelul universității, a înmânat titlurile pentru premiile în cercetare.

„Îi onorăm pe cei care contribuie în fiecare zi la creșterea renumelui TUIASI, prin activitatea dumnealor, prin pasiunea dumnealor, prin dedicarea unui scop sau unui gând. Sunt absolut onorată să deschid această parte a ceremoniei prin acordarea premiilor pentru excelența în cercetarea științifică. Ceea ce este important de precizat este că universitatea noastră are obiectivele ei, la nivelul cercetării, unul fiind acela de a deveni din ce în ce mai vizibilă, cu o notorietate din ce în ce mai mare la nivelul clasamentelor internaționale. Cred că cel mai important lucru este să ne dovedim utilitatea pentru zona în care trăim, pentru a fi un argument foarte important pentru orice firmă care dorește să își deschidă sediul în orașul nostru”, a transmis prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Distincții speciale, oferite în domeniul cercetării de către TUIASI

Așadar, distincțiile oferite de universitate în domeniul cercetării sunt: Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică – prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu, Facultatea de Mecanică, Premiul pentru tânărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică – șef lucr. dr. ing. Mădălina Simona Bălțatu, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, Premiul pentru inovare și transfer tehnologic – conf. univ. dr. ing. Corina Cernătescu, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, Premiul pentru atragerea celor mai multe fonduri private pentru cercetarea științifică – prof. univ. dr. ing. Leon Florin, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Premiul pentru studentul doctorand cu cele mai bune rezultate în cercetarea științifică, asist. drd. ing. Ovidiu Păucă, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Prof. univ. dr. ing. mat. Daniel Condurache, proaspăt numit membru corespondent al Academiei Române

În continuare, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI, a înmânat titlurile de profesori emeriți către patru cadre didactice care au făcut, prin activitatea lor, cinste Politehnicii ieșene peste tot în lume. Prorectorul a denumit aceste titluri ca fiind cele mai importante premii de recunoaștere pentru oameni care au trăit o viață în universitate, „fiindcă sunt acele premii pe care ți le dau colegii și prietenii, alături de care ai lucrat și încă lucrezi”. Acesta a oferit patru astfel de distincții către prof. univ. dr. fiz. Maricel Agop, prof. univ. dr. ing. mat. acad. Daniel Condurache, prof. univ. dr. ing. Corneliu Lazăr și prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.

„Am fost sub drapel de mic, am fost în loturi internaționale de Fizică sau Chimie, dar trebuie să spun că nu mi-am prins niciodată țelul. Am avut două mari principii de conduită în viață. Primul dintre ele a fost să nu îmi fac de râs părinții, care au fost dascăli de țară. Al doilea a fost să nu îmi fac de râs profesorii. Să nu fac de râs școala, fiindcă am trăit și am fost format într-o școală – Școala Politehnică din Iași – care este comparabilă cu toate marile școli de inginerie din lume și o spun foarte apăsat. Îi sunt dator, de fapt.

Școala mi-a dat tot ce mi-a putut da la momentul în care vorbim, iar țara, prin primirea în Academia Română, mi-a dat tot ce mi-a putut da. De aceea voi rămâne în continuare sub steag și am să încerc, de data aceasta, să nu vă fac de râs niciodată pe dumneavoastră”, a punctat, cu acest prilej, prof. univ. dr. ing. acad. Daniel Condurache.

De asemenea, TUIASI a întocmit și o listă a profesorilor seniori care au primit distincții în cadrul ceremoniei. Aceasta îi cuprinde pe prof. univ. dr. ing. Gheorghe Lozonschi – 86 de ani, prof. univ. dr. ing. Maria Apostolescu – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Temistocle Bîrsan – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Adrian Corduneanu – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Nistor – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Spiridon Oprea – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Alexandru Stancu – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Ioan Suchar – 85 de ani, prof. univ. dr. ing. Cezar Duca – 81 de ani, prof. univ. dr. ing. Liviu Hostiuc – 81 de ani, prof. univ. dr. ing. Ion Balasanian – 80 de ani, conf. univ. dr. mat. Alexandru Cărăușu – 80 de ani, prof. univ. dr. ing. Viorel Mihai Cosma – 80 de ani, prof. univ. dr. ing. Georgeta Strat – 80 de ani, prof. univ. dr. ing. Elena Bobu – 75 de ani, prof. univ. dr. ing. Florina Liliana Buzescu – 75 de ani, lector univ. dr. mat. Ana Crăciun – 75 de ani, conf. univ. dr. ing. Nicolae Hoblea – 75 de ani, prof. univ. dr. ing. Eugen Hnatiuc – 75 de ani, șef lucrări dr. arh. Ion Daniel Vișan – 75 de ani.

Este vorba de o listă specială, cu o serie de profesori universitari și personalități, publicată la Iași.

Comentarii
  • Da’ habilu, nimic ? Macar cu ploile astea, sa se capete si el cu niste apa chioara.
    Aaaaaa, el e umanist, nu-i la politehnica. Pardon.
    Umanist, am zis ? Iar pardon. Haurist.

Adauga un comentariu