Actualitate

Litoralul românesc este invadat de meduze. Pescarii au surprins nişte imagini spectaculoase

Publicat: 05 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Litoralul românesc este invadat de meduze. Pescarii au surprins nişte imagini spectaculoase
Prezența meduzelor la mal se datorează în special temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei

După invazia algelor, litoralul românesc se confruntă acum cu un val de meduze. Cu toate că pe țărm au început să apară mai multe meduze, cele mai multe pot fi văzute în largul mării.

Meduzele le dau de furcă pescarilor, dar aceştia au reușit să surprindă fenomenul în imagini specaculoase.

Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații

Litoralul românesc este invadat de meduze

Aglomeraţie de meduze pe litoralul românesc. Cu toate că nu sunt periculoase, specialiștii le recomandă turiștilor să nu le atingă pentru că pot suferi mici înțepături.

Aceștia spun că prezența meduzelor la mal se datorează în special temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenților marini și furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural.

Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare de meduze mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile.

Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar totuşi într-un timp scurt.

Nu este pentru prima dată când plajele românești sunt invadate de meduze. În anul 2019, apa mării de la țărm și plaja din Eforie au fost invadate de meduze uriașe, de culoare albastră, formând un covor plutitor.

Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare de meduze mor

De ce spun specialiștii că ar trebui să mâncăm meduze

În cadrul aceluiași subiect, amintim de un studiu publicat în edițiile trecute ale Cotidianului BZI, în care erau prezentate câteva modalități de a dezlega mizeria pe care o creăm în oceanele lumii, inclusiv extinderea ideii noastre de fructe de mare pentru a include meduze. Nu este pentru prima dată când oamenii de știință o sugerează ca sursă de hrană. Și meduzele fiind una dintre minoritățile animalelor sălbatice despre care oamenii de știință cred că s-ar putea să crească în număr din întreaga lume, are mult sens.

În anul 2017, cercetătorii din Danemarca au fabricat chipsuri crocante din meduze, în timp ce oamenii din China se bucură de meduze de peste 1.700 de ani. În funcție de specie, meduzele ne-ar putea ajuta să păstrăm alte specii pe cale de dispariție în mare.

„Este într-adevăr un lucru ușor masticabil, fără prea mult gust. De fapt, este destul de bun cu un sos delicios!” A spus Roberson pentru ScienceAlert.

„Multe dintre gusturile noastre pentru fructe de mare sunt conduse în mare parte de cultură și tradiție. Exemplul evident este supa cu aripioare de rechin – aripioarele de rechin sunt practic lipsite de gust și este vorba despre condimente și sos (și statutul) care îl fac o delicatesă în China.”

Bineînțeles, există și alte modalități de a ajuta la menținerea speciilor pe cale de dispariție în afara meniului.

„Trebuie să îmbunătățim etichetarea fructelor de mare, astfel încât să fim mai conștienți de ceea ce mâncăm. Și dacă fructele de mare nu sunt etichetate, consumatorul ar trebui să întrebe ce specie este, unde a fost capturat și cum a fost capturat, toate informațiile necesare pentru a face o alegere în cunoștință de cauză”, a spus Klein.

Cu toate acestea, litoralul românesc este din nou invadat de meduze, iar pescarii au reușit să le surprindă în câteva fotografii spectaculoase.

Adauga un comentariu