Razboi în Ucraina

Lituania cere Comisiei Europene să clarifice „cu mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancțiunile

Publicat: 23 iun. 2022
Comisia Europeană neagă că restricțiile ar fi o blocadă asupra exporturilor rusești

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat astăzi, 23 iunie, că așteaptă din partea Comisiei Europene ca aceasta să clarifice într-o manieră mult mai precisă modul în care trebuie aplicate sancțiunile împotriva Rusiei, după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei. Reamintim că Moscova a avertizat Lituania că nu va oferi un răspuns de natură diplomatică, după ce aceasta din urmă a blocat parțial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, în virtutea sancțiunilor europene.

Comisia Europeană a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planuri menite să detensioneze această criză, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.

„Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a spus Nauseda într-o declaraţie acordată presei înaintea summitului european de la Bruxelles, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Tensiunile dintre Rusia și Lituania se extind la nivel de UE

Noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu sunt „o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică „blocada” şi nu restabileşte „imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad. „Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

Comisia Europeană neagă că restricțiile ar fi o blocadă asupra exporturilor rusești

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii „nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii „specifice” şi „proporţionale”.

„Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Acesta a menţionat, pe de altă parte, că executivul comunitar este în curs de actualizare a informaţiilor despre modalităţile de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. „Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Comentarii
  • Lituania este țara care a atacat in repetate rânduri Rusia. Polonezii, de asemenea au dat foc Moscovei. Ucrainienii, aliații nazistilor au ucis peste 2 milioane de ruși. A venit și timpul lor.

Adauga un comentariu