Actualitate

LIVE VIDEO – Ministerul Afacerilor Interne: Rezultatele testelor făcute de specialişti sunt negative

Publicat: 26 feb. 2020

La sediul MAI, secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru susțin o conferință de presă referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19).

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății

„Avem rezultatele. Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste ale unor persoane, când vom avea rezultatul, vom reveni. Tot azi s-a emis ordinul de carantină. Toată lumea a întrebat de acest ordin. Ce spune acest ordin? Spune că toate persoanele care vin din zone închise, Wuhan, vasul de croazieră, cele 11 comune din Italia, sunt puse în carantină instituționalizată 14 zile. La intrarea în carantină vor fi testați, iar la ieșirea din carantină se vor face două teste, la diferență de 24 de ore, care trebuie să fie negative.

-La persoanele asimptomatice, care vin din zona extinsă, în afara acestor zone, din Lombardia și Veneto, vor fi izolate voluntar la domiciliu, atât ele, cât și familiile lor. După perioada de 14 zile, vor beneficia de acea adeverință și vor beneficia de concediu medical atât ele, cât și familiile lor, conform OUG 158/2005.

-Pentru cei izolați voluntar la domiciliu, legătura se va ține permanent cu medicul de familie și cu DSP din județul respectiv.

-Dincolo de cazul Gorj, toate celelalte teste efectuate până astăzi, inclusiv cele venite de la Buzău, sunt negative.

-Ca o situație la zi, astăzi la ora 14, se aflau 69 de persoane în carantină, 4.818 persoane izolate la domiciliu, din care 920 la București. Ca și locuri în spitalele din România, paturi de boli infecțioase în acest moment 7.720, din care 92 de paturi sunt de anestezie și terapie intensivă.”, a declarat Nelu Tătaru.

dr. Raed Arafat, șef departament pentru Situații de Urgență

„În concluzie, nu avem în acest moment nicio persoană pozitivă pentru coronavirus. Sunt mai multe probe în testare în continuare, dar rugămintea e să nu devină fiecare din aceste cazuri o poveste de panică până la momentul ieșirii rezultatului. După cum vedeți, foarte multe din situațiile semnalate a rezultat că sunt negative.

-Al doilea aspect este în relație cu achizițiile și procedurile care se desfășoară. Azi au fost primele zece oferte pentru scannere. La acest moment sunt în negociere. Până la sfârșitul zilei, sper să avem rezultatul negocierii și o să știm în cât timp vor fi livrate. Știu că mâine vor fi deschideri pentru echipamente de protecție, așa că toată activitatea de achiziție este în desfășurare.

-Un alt aspect important pentru noi este implicarea jurnaliștilor la fața locului, unde se fac anchetele epidemiologice. Vă adresăm rugămintea să păstrați o distanță importantă față de echipe și să nu expunem oamenii care sunt expuși la momentul respectiv  pentru că fac parte din ancheta respectivă. Riscăm să punem personele respective într-o lumină publică și să le creem lor probleme. Plus că este un risc inclusiv pentru personalul mass-mediei.

-Mai avem un aspect referitor la știrile false care continuă să apară. Azi am dat exemplul unui ordin de ministru elaborat, scris de cineva și transmis pe toate rețelele, care pentru un om simplu nu are cum să înțeleagă că nu e un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma și a introduce panică. Nu credeți în astfel de materiale care vă ajung pe diferite căi, până nu sunt confirmate de comunicatele Grupului Strategic de Comunicare, care a intrat în lucru și a început să comunice lipsa măștilor din farmacii. „, a adăugat Raed Arafat.loading...

Adauga un comentariu