Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Pot gratuitățile să câștige favoruri africane?
Liviu Vornicu: Pot gratuitățile să câștige favoruri africane?

Liviu Vornicu: Pot gratuitățile să câștige favoruri africane?

27 oct. 2023, 09:35,
în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, relatează pe scurt câteva aspecte ale strategiei de politică externă rusă pe continentul african.

În pofida problemelor cu care se confruntă pe plan internațional datorită conflictului din Ucraina, Federația Rusă continuă să facă mutări calculate în politica externă. Totul a început în martie 2023 în timpul conferinței interparlamentare de la Moscova dintre Rusia și reprezentanți ai Africii, când în discursul de deschidere președintele rus a promis că va livra gratuit cereale către șase țări africane. Această promisiune unică a fost consolidată și reînnoită în timpul celui de-al doilea summit Rusia-Africa care a avut loc la Sankt Petersburg.

Conform surselor jurnalistice, liderul rus a susținut în cadrul unei ședințe de lucru a parlamentarilor ruși că strategia sa de politică externă se bazează pe construirea unor relații internaționale mai puternice, mai ales că Africa devine din ce în ce mai mult un continent al oportunităților prin potențialul său de atracție economică și, mai mult, pe faptul că posedă resurse vaste. Totodată, a adăugat că Rusia trebuie să-și îndeplinească toate obligațiile referitoare la furnizarea de alimente, îngrășăminte, combustibil și alte produse care sunt de o importanță critică pentru țările din Africa, contribuind astfel la asigurarea securității lor alimentare și energetice.

Viziunea liderului de la Kremlin este puternic susținută de toți demnitarii ruși, iar unii dintre ei au ieșit în presă declarând că în ciuda tuturor restricțiilor și limitărilor, aproape 12 milioane de tone de cereale rusești au fost deja trimise din Rusia către Africa. Mai mult, ministrul afacerilor externe a oferit în mod repetat asigurări că livrările de cereale fără costuri către cele mai sărace țări africane se vor desfășura conform promisiunilor făcute.

Dacă față de reprezentanții statelor africane oficialii ruși au atitudini deosebit de prietenoase, nu același lucru se poate spune când ne referim la relațiile Rusiei cu țările pe care le consideră mai puțin prietenoase. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă din luna septembrie după o adunare ONU, ministrul de externe rus a acuzat că Federația Rusă este împiedicată să ofere ajutor țărilor africane subliniind că un transport de 20.000 de tone de cereale a durat șase luni până a ajuns în Malawi, iar unul de 34.000 de tone a avut nevoie de trei luni pentru a ajunge în Kenya.

Oficialii ruși au continuat tirul declarațiilor acuzatorii prin aparatul rus de propagandă menționând că occidentul mimează ajutorul țărilor sărace din Africa, în timp ce Rusia trimite gratuit un mare transport de cereale ca ajutor umanitar către șase țări africane care se află pe lista Programului Alimentar Mondial. În ciudă obstacolelor pe care le întâmpină exportul rus, miniștrii care se ocupă de aceste activități promit că toate livrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Printre țările care vor beneficia de aceste ajutoare se numără Mali, Somalia, Burkina Faso, Zimbabwe, Republica Centrafricană și Eritreea. Pe lângă cereale gratuite, aceste țări vor fi scutite de plata transportului, deoarece Federația Rusă și-a asumat și acoperirea costurilor de livrare.

În pofida acestor acte de binefacere, sunt lideri africani care avertizează că statele Africii nu ar trebui să trăiască doar din ajutoare umanitare, ci mai degrabă ar solicita sprijin pentru achiziția de semințe și utilaje agricole pentru asigurarea securității alimentare. Mai mult, ei susțin că pe continentul african nu ar trebui să existe discuții despre securitatea alimentară, deoarece exista tehnologie și finanțare pentru dezvoltarea agriculturii pe scară largă.

În ceea ce privește ajutorul umanitar acordat de Rusia, lideri ai Uniunii Africane au declarat că sunt recunoscutori pentru eforturile statului rus, însă este o exagerare în propaganda rusă cu privirea la hrănirea Africii, deoarece doar șase țări din cele 54 primesc aceste cereale gratuite. În opinia specialiștilor, Africa ar putea depăși insecuritatea alimentară în următorii cinci ani, deoarece continentul dispune de suficiente resurse financiare și tehnologice pentru a aborda această problemă. Având în vedere evoluțiile actuale, pentru a se înscrie pe direcția corectă în ceea ce privește securitatea alimentară, liderii africani ar trebui să facă o schimbare completă, cel puțin să își schimbe paradigma și abordarea de dezvoltare prin adoptarea de noi măsuri în sensul prioritizării agriculturii pentru a-și hrăni populația.

În septembrie 2023 la Nairobi a avut loc summitul privind schimbările climatice cu scopul principal de a examina și sistematiza opțiunile posibile pentru ca Africa să finanțeze schimbările climatice referindu-se direct la producția agricolă. În cadrul reuniunii câțiva lideri au subliniat că Africa ar trebui să-și mobilizeze propriile resurse, mai degrabă decât să întindă mâna pentru a primi ajutoare, care ar putea agrava situația existentă invitând la interferențe și practici corupte. Mobilizarea totală a resurselor interne va permite și va motiva creativitatea la nivelul continentului și va îndepărta dependența de ajutoarele umanitare, care compromit nivelul de dezvoltare al continentului african.

Susținătorii suveranității economice a statelor africane au reproșat în permanența liderilor lor servilismul față de străini și lipsa acută de patriotism. În ciuda faptului că Africa deține toate resursele posibile, terenuri arabile și uriașe resurse de apă, majoritatea populației este scufundată într-o sărăcie lucie, iar nivelul de trai incredibil de scăzut persistă și este larg răspândit pe tot continentul. Dacă stăm bine și ne gândim exemple de acest tip mai găsim și pe alte continente cum ar fi America de Sud, Europa și chiar Asia.

Un studiu recent al Universității Harvard a arătat că Africa ar putea să se hrănească singură dacă ar face tranziția de la importator la producător. În acest moment agricultura africană se află la răscruce de drumuri și ar trebui să se concentreze pe inovația agricolă, urmată de industrializare, ca nou motor al comerțului regional și al prosperității.

Potrivit ultimului raport al ONU privind dezvoltarea economică, Africa riscă acum să fie din nou îndatorată, în special țările din Africa Subsahariană. În pofida unei game largi de resurse naturale și a capitalului uman, Africa este continentul cel mai puțin bogat pe cap de locuitor și al doilea cel mai puțin bogat în funcție de bogăția totală, înaintea Oceaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`